- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprişan vrea 15 vicepreşedinţi desemnaţi de CEx şi preşedintele să demisioneze dacă pierde alegerile
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, propune modificarea Statutului partidului, astfel încât Congresul să valideze 15 vicepreşedinţi, desemnaţi de către Comitetul Executiv, iar preşedintele formaţiunii să-şi depună mandatul, dacă acesta nu a câştigat alegerile, în calitate de candidat.
Oprişan vrea 15 vicepreşedinţi desemnaţi de CEx şi preşedintele să demisioneze dacă pierde alegerile
Conform unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Marian Oprişan a transmis, marţi, Secretarului General al PSD propunerile de modificare şi completare a Statutului Partidului Social Democrat.
În adresa de înaintare, Oprişan a solicitat ca propunerile formulate de PSD Vrancea să fie analizate şi supuse aprobării Congresului Extraordinar al Partidului, din februarie.
"Modificările se referă la validarea de către Congresul Extraordinar al unui număr de 15 vicepreşedinţi, desemnaţi de către Comitetul Executiv al PSD, dar şi la depunerea mandatului preşedintelui PSD, dacă acesta nu a câştigat alegerile, în calitate de candidat. În acelaşi timp s-a propus modificarea Statutului în sensul în care preşedintele PSD să îşi depună mandatul dacă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale partidul obţine un scor electoral mai mic faţă de alegerile precedente", menţionează sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
Preşedintele PSD Vrancea cere ca cei 15 vicepreşedinţi ai partidului să fie propuşi de organizaţiile judeţene care au obţinut cel mai bun rezultat în alegeri, rezultatul reieşind din media procentuală a ultimului ciclu electoral (alegeri locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale). Rezultatele vor fi centralizate de către Secretariatul PSD, iar clasamentul va fi stabilit în funcţie de procentul obţinut de fiecare organizaţie judeţeană.
Cei 15 vicepreşedinţi vor fi validaţi de către Congresul PSD, în urma desemnării acestora de către Comitetul Executiv al PSD. Reprezentaţii PSD vor alege la Congres doar preşedintele partidului, secretarul general şi membrii Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală şi pe cei ai Comisiei Naţionale de Control Financiar.
De asemenea, Marian Oprişan propune ca vicepreşedinţii să coordoneze activitatea politică din maximum trei organizaţii judeţene, componente a uneia dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, aceştia urmând să asigure şi coordonarea unui domeniu de activitate a partidului, în baza specializărilor pe care le au şi ca urmare a delegării de către preşedintele PSD.
"Cunoaşterea realităţilor, a nevoilor celor care sunt chemaţi la vot şi legitimitatea liderilor PSD care câştigă alegerile - locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale - sunt principalele motive care ne-au determinat să propunem modificări ale Statutului. Doar cunoscând doleanţele cetăţenilor şi doar bucurându-te de legitimitatea pe care ţi-o dă votul, poţi să devii, cu adevărat, un lider politic de nivel naţional. La conducerea centrală a partidului trebuie să activeze lideri care şi-au demonstrat competenţele politice prin rezultatele obţinute, prin reprezentativitatea acordată de cetăţeni. Dacă avem lideri reprezentantivi la nivelul conducerii partidului, atunci şi deciziile luate vor întruni asentimentul unei largi majorităţi a membrilor şi simpatizanţilor PSD", susţine Marian Oprişan în nota de fundamentare care însoţeşte propunerile de modificare a Statutului PSD.
Totodată, preşedintele PSD Vrancea mai propune ca preşedintele partidului să îşi depună mandatul în faţa Comitetului Executiv Naţional dacă PSD obţine procente mai mici la alegerile parlamentare sau la cele prezidenţiale faţă de ultimele alegeri de acest tip, în urma depunerii mandatului de către preşedinte fiind organizat un Congres Extraordinar al partidului în cel mult trei luni.
De asemenea, a fost formulată propunerea ca preşedintele PSD, dacă este mandatat să candideze, să îşi depună mandatul în faţa Comitetului Executiv Naţional în maximum două săptămâni de la pierderea alegerilor.
În ambele cazuri, conducerea interimară a PSD va fi asigurată de "un triumvirat format din preşedintele de onoarea al partidului şi primii doi vicepreşedinţi ai partidului în ordinea ierarhiei stabilită de rezultatele ultimului ciclu electoral".
"Preşedintele partidului este cel care coordonează campaniile electorale şi are responsabilitatea alcătuirii echipei de campanie, a strategiilor electorale. Preşedintele are, prin urmare, şi responsabilitatea rezultatelor pe care le obţine partidul, iar dacă rezultatele obţinute în alegeri sunt mai mici, ca procent, decât cele obţinute în urmă cu patru ani la aceleaşi tipuri de alegeri atunci este necesar să îşi depună mandatul. În cea de-a doua variantă, pierderea alegerilor de către candidatul PSD, care este preşedintele partidului, reprezintă un vot de neîncredere acordat de cetăţeni, de o majoritate mult mai importantă decât cea asigurată de către Congresul PSD. Trebuie ţinut cont de mesajul votului! Depunerea mandatului fiind, în acest caz, un gest firesc, onorabil al celui care nu a reuşit să fie legitimat de votul popular", se mai arată în nota de fundamentare a propunerilor făcute de Marian Oprişan.
În prezent, PSD are 14 vicepreşedinţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO