- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.10.2019, 11:14)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Orban a început semnarea ACORDURILOR politice. Primul angajament obţinut, din partea partidului lui Tomac, ALDE, minorităţi. UPDATE: S-a alăturat USR
PMP, ALDE, minorităţile naţionale şi USR au semnat luni seara acorduri politice cu Ludovic Orban pentru susţinerea unui nou guvern, monocolor, format din 16 ministere.
Urmărește
749 afișări
Premierul desemnat Ludovic Orban vrea să semneze, după şedinţa BEX al PNL, acorduri cu partidele pentru a susţine Guvernul
„Am avut o întâlnire politică foarte bună, am făcut un pas important în colaborarea dintre partidele noastre. Am semnat astăzi cu domnul preşedinte Orban, un protocol de colaborare politică şi de susţinere pentru instalarea Guvernului pe care îl va conduce. Suntem mulţumiţi că pe punctele mari, am găsit deschidere totală din partea colegilor din PNL, în ceea ce priveşte proiectele mari de infrastructură, în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor speciale, mai puţin pensiile de serviciu pentru militari, suntem mulţumiţi că am găsit un numitor comun în ceea ce priveşte relansarea relaţiei pe Republica Moldova, suntem mulţumiţi că am reuşit să stabilim o serie de criterii în ceea ce priveşte acţiunea viitorului Guvern, pentru a-i proteja pe cei peste 3,5 milioane de cetăţeni români care muncesc în UE. Suntem încrezători că vom reuşi împreună să creionăm priorităţi pentru ţară”, a afirmat Eugen Tomac, luni, la Parlament, la finalul discuţiilor cu Ludovic Orban.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Liderul PMP a adăugat că „în linii mari, toţi cei 18 parlamentari ai PMP vor fi prezenţi în ziua votului, vor fi prezenţi în Comisiile de specialitate şi vor acorda un vot de încredere pentru Guvernul condus de premierul desemnat, Ludovic Orban”.
În privinţa celor două condiţii ale PMP care nu au fost susţinute de Ludovic Orban, anume ordonanţa de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi şi înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu Republica Moldova, Eugen Tomac a afirmat că liderul PNL nu a avut curaj şi că „în politică trebuie să accepţi ceea ce se poate face astăzi”.
„Avem în protocol prevăzut şi acest proiect legat de susţinerea proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi, sigur, proiectul va fi dezbătut în Parlament. După cum cunoaşteţi, iniţiativa noastră a trecut tacit de Senat, este în Camera Deputaţilor, colegii din PNL o vor susţine, ceea ce este un lucru important”, a explicat Tomac.
„Legat de Ministerul pentru relaţia cu Republica Moldova, noi regretăm că nu a avut premierul curajul să adopte această linie, în condiţiile în care, e pentru prima dată când UE recunoaşte, printr-o rezoluţie, condamnă pactul Ribentrop-Molotov, că României i-au fost luate teritorii în urma acestui pact, un amendament pe care de altfe, preşedintele Traian Băsescu l-a propus în Parlamentul European, şi considerăm, în continuare, că România trebuie să aibă o abordare diferită faţă de ceea ce am avt până în prezent, lucru pe care l-am discutat şi astăzi cu premierul desemnat”, a completat preşedintele PMP.
Acesta a precizat că Ludovic Orban le-a explicat că structura noului Executiv are 16 ministere, însă va fi înfiinţată o agenţie guvernamentală pe relaţia cu Republica Moldova.
„Ne-a explicat că a stabilit deja această structură guvernamentală de doar 16 ministere, dar că se va crea o agenţie guvernamentală pe relaţia cu Republica Moldova. Să sperăm că următorul Guvern, după alegerile din 2020, va avea curajul să facă acest pas, noi regretăm că nu s-a întâmplat acest lucru, dar în politică trebuie să accepţi ceea ce se poate face astăzi şi sunt convins că vom reuşi pe această dimensiune, să lucrăm foarte bine”, a mai spus liderul PMP.
Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban va avea loc marţi şi miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.
Pambuccian anunţă că grupul minorităţilor va vota Guvernul Orban: I-am făcut doar o sugestie
Varujan Pambuccian a anunţat, luni, că grupul minorităţilor naţionale va vota învestirea Guvernului Orban în Parlament, cu sugestia ca secretarul general al Guvernului să aibă rang de ministru.
„Am avut a doua discuţie cu domnul Ludovic Orban, care a fost în aceiaşi termeni ca şi prima, aşa cum v-am spus, grupul nostru parlamentar, spre deosebire de ce v-am obişnuit până acum, va susţine în intergralitatea sa învestitura acestui Guvern, şi aşa cum i-am spus domnului Orban, după învestitură, o să discutăm punctual, de fiecare dată, susţinerea. A fost o discuţie foarte bună, în termeni absolut cordiali, şi să vedem, sper să fie învestit Guvernul lui.”, a declarat liderul grupului minorităţilor naţionale, luni, după discuţia cu Ludovic Orban, pentru susţinerea Guvernului.
Varujan Pambuccian a spus că aşteaptă de la noul Guvern „să asigure un an stabil înainte de alegerile locale şi parlamentare.”
Acesta a afirmat că grupul minorităţilor nu a impus condiţii, doar a făcut o sugestie referitoare la funcţia Secretarului General al Guvernului, care ar trebui ridicat la rang de ministru, însă fără a fi vorba de înfiinţarea unui Minister.
„Nu am avut condiţii specifice pentru chestiunea acesta, i-am făcut doar o sugestie legată de structura Guvernului.(...) e o propunere raţională, ca secretarul general să aibă rang de ministru, nu vorbim de un Minister în plus, Secretariatul General oricum există al Guvernului. Secretarul general al Guvernului, oricum participă la şedinţele de Guvern, e bine să aibă rang de ministru, fiindcă în felul acesta, plaja din care poate să aleagă domnul prim-ministru şi PNL este una mai largă, adică poate să fie şi din rândul membrilor Parlamentului.”, a explicat Pambuccian.
Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban va avea loc marţi şi miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Ludovic Orban ar dori să semneze, după şedinţa BEX al PNL de luni, acorduri cu PMP, USR, UDMR şi ALDE în vederea susţinerii Guvernului liberalilor în Legislativ, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.
Liberalii discută, la ora transmiterii acestei ştiri despre strategia în campania electorală şi cea pentru votul de învestire din Parlament, pentru Guvernul Orban, au adăugat sursele citate. Şedinţa PNL a început la ora 10.00, la Parlament.
Condiţiile vor fi discutate de Ludovic Orban şi liderii celor patru formaţiunii menţionate, iar acordurile ar putea fi semnate după ora 15.00, au mai spus sursele amintite.
Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că până în prezent are 225 de voturi de la partidele care au anunţat susţinerea pentru învestirea Guvernului său. El a adăugat că are angajamente şi de la alţi nouă parlamentari şi, totodată, continuă negocierile, inclusiv cu Pro România.
ALDE are, de la ora 14.00, o şedinţă a Biroului Politic Central, luni, la Parlament, în care va decide asupra votului de învestitură pentru noul Executiv.
Pentru ca Guvernul să fie învestit sunt necesare 233 de voturi în plenul reunit al Legislativului.
Parlamentarii din PMP, USR şi UDMR votează învestirea Guvernului Orban.
Eugen Tomac a anunţat, duminică, după şedinţa Colegiului Naţional, că toţi parlamentarii PMP vor vota învestirea Guvernului Orban în Parlament, în anumite condiţii. Printre cerinţele PMP se află asumarea Guvernului PNL că va da atenţie proiectelor de infrastructură, dar şi un proiect pentru extinderea reţelei de gaze şi reducerea numărului de parlamentari la 300. PMP a renunţat însă la condiţiile referitoare la înfiinţarea unui Minister pentru relaţia cu Moldova. Partidul nu mai vrea nici portofolii guvernamentale. Tomac a anunţat că PMP va semna un acord politic cu PNL.
Şi liderul USR Dan Barna a anunţat că toţi parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, indiferent de nemulţumirile din partid cu privire la desemnarea anumitor miniştri. Liderul USR a adăugat că luni va semna un acord politic cu premierul desemnat Ludovic Orban.
UDMR vrea, de asemenea, semnarea unui acord de susţinere pentru Guvernul PNL. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea va semna, luni, acest acord, precizând că şansele de a da un vot de încredere viitorului Executiv sunt foarte bume.
Kelemen Hunor a precizat că după semnarea acordului cu PNL, va avea loc o şedinţă a grupurilor parlamentare reunite ale UDMR şi se va lua o decizie privind votul la investitura viitorului Guvern, probabil în cursul zilei de marţi sau miercuri, după audierile miniştrilor sau în timpul acestei proceduri.
PSD şi Pro România au anunţat că nu votează Guvernul Orban. Aleşii social-democraţi nu vor fi prezenţă în sală, în plenul reunit în care va fi votat Guvernul, a anunţat liderul PSD Viorica Dăncilă.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Liviu Dragnea împlineşte astăzi 57 de ani. Fostul lider PSD, încurajat de foşti colegi de partid: „Să fii puternic, camarade!”/ „PATRIOTUL care ne-a INSUFLAT puterea de luptă”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe