Orban: Acordul interguvernamental ar putea fi semnat mai devreme decât a fost programat

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, că România poate să aplice din primul moment toate dispoziţiile viitorului acord interguvernamental de guvernanţă economică, el apreciind totodată că acesta ar putea fi semnat mai devreme decât a fost programat.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului Orban: Acordul interguvernamental ar putea fi semnat mai devreme decât a fost programat

Orban: Acordul interguvernamental ar putea fi semnat mai devreme decât a fost programat (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Titlul acestui acord s-a schimbat (n.red. iniţial se numea Acordul de guvernanţă fiscală, iar acum se numeşte Acordul de finanţare economică). Se spune că nu este foarte important acest lucru. Ba este foarte important, pentru că, de unde iniţial vorbeam de pactul fiscal, cuvântul fiscal a fost eliminat din titlul acordului tocmai în ideea de a răspunde unor sensibilităţi ale unor state membre legate de problematica armonizării domeniului impozitării, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea directă.
O chestiune care este foarte sensibilă şi pentru România şi tocmai de aceea titlul este foarte important", a spus Orban.

El a adăugat că un lucru important este că se va da posibilitatea statelor membre din afara zonei euro să participe la acest acord în diferite forme. "Există trei modalităţi diferite. Prima: să participe imediat de la momentul când a fost ratificat Acordul şi instrumentele de ratificare au fost transmise către UE. În al doilea rând, există varianta să se participe parţial, doar pe anumite măsuri care sunt incluse în acest acord. O a treia variantă: ţările din afara zonei euro care doresc să participe la acest acord să aplice prevederile acordului numai de la momentul în care devin state membre ale zonei euro", a explicat Orban.

El a adăugat că, "aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, România poate să se asocieze din primul moment la tot tratatul sau la mare parte din el".

Leonard Oran a mai spus că "textul tratatului urmează să fie definitivat în cursul lunii ianuarie şi este foarte posibil ca tratatul să fie semnat la nivel de şefi de stat şi de guvern mai devreme decât era prevăzut, în cursul lunii februarie şi să nu se mai aştepte luna martie".

Ministrul a mai spus că România a contribuit la consolidarea guvernanţei economice nu doar prin asociere, ci prin participare la negocieri. "Am avut contribuţii concrete foarte importante la acest proces de consolidare a guvernanţei economice. Vă dau un singur exemplu, chestiunea legată de recapitalizarea băncilor, chestiunea legată de nivelul de expunere a filialelor băncilor din zona euro", a spus el.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE.

Acordul presupune în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici