Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a spus Băsescu. PNL nu câştigă nimic, chiar va pierde
Ludovic Orban susţine, într-un interviu publicat de „Evenimentul Zilei„, că PNL nu are nevoie de PSD.
„În ce mă priveşte, este complet anormală această alianţă. E nefiresc ca PNL, care, atât în istorie, cât şi după Revoluţie, s-a manifestat ca singurul partid de dreapta, să fie alături de stânga postcomunistă. Nu face bine nici PNL, nici democraţiei”, adaugă el.
Întrebat cum s-a ajuns aici, Orban apreciază că prezenţa lui Traian Băsescu în funcţia de şef al statului a dus la multe lucruri anormale şi în funcţionarea instituţiilor, şi a sistemului democratic din România.
„(Traian Băsescu – n.r.) nu i-a obligat nici pe Ponta, nici pe Antonescu să negocieze. Dar, dacă îmi aduc aminte, la ora actuală, şi domnul Ponta, şi domnul Antonescu fac ce le spune domnul Băsescu: «Vreţi să faceţi guvern? Faceţi alianţă politică, duceţi-vă la tribunal!». Şi iată că domnul Antonescu şi domnul Ponta fac ce le-a zis domnul Băsescu. Eu niciodată n-o să fac ce zice Băsescu”, explică deputatul liberal.
El mai spune că nu se simte bine atunci când îl vede pe Crin Antonescu alături de Dan Voiculescu şi că nu poţi să te pui pe picior de egalitate cu un partid care întotdeauna a supravieţuit nu neapărat datorită ofertei politice, ci profitând de diverse conjuncturi.
Ludovic Orban precizează, însă, că alianţa cu PC „nu e atât de gravă precum e aceea cu PSD”.
„Alianţa cu PSD conţine ceva nedemocratic. Nu poţi să faci un compromis între valorile liberale şi cele socialiste”, adaugă el.
Întrebat dacă şi-a impus Antonescu opiniile cu forţa, Ludovic Orban răspunde: „Asta e o tradiţie în PNL. De la Theodor Stolojan încoace, preşedintele îşi impune poziţia. Dar deciziile să ştiţi că sunt luate în continuare democratic. Avem o structură democratică în PNL„.
Orban mai susţine că, din alianţa cu PSD, Crin Antonescu câştigă sprijinul pentru candidatura la Preşedinţia România, îşi măreşte considerabil şansele de a ajunge preşedintele României, iar PNL va câştiga primari, preşedinţi de consilii judeţene, miniştri. „Dar nu ştiu dacă va câştiga electoral. Teama mea e că mai degrabă va pierde. Deja pierdem. Veţi vedea efectul în sondaje. Indiferent câtă încredere ar prezenta domnul Antonescu, foarte mulţi dintre oamenii care sprijină PNL nu vor accepta să voteze cu PSD. Suntem într-o situaţie foarte ciudată. Mai mult de jumate dintre electoratul nostru este împotiva lui Băsescu, mai mult de jumate e contra PSD. Deci, pentru noi nu e potrivit să faci alianţă politică nici cu PD-ul lui Băsescu, nici cu PSD-ul. Singura variantă era să mergem pe propriile picioare şi să devenim dominanţi într-o alianţă”, adaugă el.
În ceea ce priveşte numărul de parlamentari ai PNL după viitoarele alegeri, urmare a alianţei cu PSD, Orban aminteşte că ceea ce revine Alianţei de Centru Dreapta se împarte cu PC, astfel că PNL va avea o reprezentare de vreo 20%, exact cât a avut şi în 2008. „Dacă mergem pe liste proprii cu siguranţă ajungem la 30%„, susţine el.
„Pe scenariul mediu, ca reprezentare, practic, PNL nu câştigă nimic. Apoi, în 2012, dintre toate funcţiile care sunt obţinute în urma alegerilor parlamentare, niciuna nu aparţine PNL. Într-un scenariu în care câştigăm împreună peste 50%, funcţia de prim-ministru este a PSD, cea de preşedinte al Camerei aparţine tot PSD, iar cea de preşedinte al Senatului este a PC”, menţionează deputatul liberal.
Orban mai susţine că prin această alianţă se eliberează dreapta politică.
„Odată ce tu te-ai asociat într-un pol politic cu un partid de stânga, vrei, nu vrei, celălalt pol politic va fi perceput de dreapta. Astfel permiţi unei formaţiuni politice ca PDL, care nu are nicio treabă cu dreapta europeană, să câştige. Dăm gratis PDL locul de dreapta al politicii. Iar asta e nociv pentru PNL, pentru că PDL nu are nicio legătură cu dreapta”, consideră Ludovic Orban.
Întrebat dacă ar trebui Antonescu să-şi joace strategia cu mandatul pe masă, deputatul PNL răspunde: „Am spus că e necesar un congres. Şi nu pentru că aşa vreau eu. Crin Antonescu a câştigat preşedinţia partidului, cu lista Biroului Politic pe care a propus-o, în baza unei moţiuni, care reprezintă strategia politică a PNL: coagularea forţelor de dreapta, formarea unui pol de dreapta în jurul PNL şi obţinerea a 30% ca partid. Nu poţi să te alegi promiţând ceva şi acum să faci cu totul şi cu totul altceva. Ar fi trebuit ca această decizie să fi fost luată cu o consultare mai largă, inclusiv cu un referendum la baza partidului şi un sondaj de opinie făcut în rândul alegătorilor care votează sau ar putea să voteze PNL. Orice preşedinte al partidului are nişte obiective, pe care dacă şi le atinge e foarte bine, dacă nu şi le atinge va trebui să dea seama în faţa partidului”.
Întrebat dacă PNL ar putea renunţa la cota unică, el spune că, deocamdată, sunt speculaţii. „Nu pot să cred că PNL ar putea renunţa la cota unică. Cum să renunţăm la asta când noi suntem cei care susţinem cota unică din 1994, noi, cei care am impus cota unică, şi s-a dovedit că a funcţionat? Şi-a arătat efectele. Milioane de români au câştigat mai mult şi au crescut încasările la buget”, adaugă el.
Ludovic Orban mai declară că relaţia sa cu Crin Antonescu este „instituţională”, întâlnindu-se în forurile statutare ale partidului.
Întrebat dacă această relaţie era altfel înainte, Orban răspunde: „Se poate vedea cu ochiul liber că înainte era altfel”
Întrebat cine s-a schimbat, deputatul PNL declară: „Îmi place să comunic cu oamenii direct, nu prin intermediul televiziunii. Îmi place să aflu ce va face PNL nu de la televizor, ci prin sistemele de comunicare internă”.
În ceea ce priveşte PNL sub Antonescu, Ludovic Orban consideră că partidul şi-a pierdut identitatea, farmecul. „Niciodată PNL nu a fost partidului lui X, al lui Quintus, al lui Stoica. PNL a fost întotdeauna reprezentat de mai mulţi lideri, a fost un organism viu, de dezbatere, care nu a fost condus autocratic. Niciodată nu aş vrea ca PNL să ajungă cum e PD-ul, partidul lui Băsescu. Dacă moare Băsescu, moare şi PD-ul”, mai spune el.
El admite că a început să fie folosită sintagma „partidul lui Antonescu”, dar îşi exprimă speranţa să nu fie aşa şi mai precizează că nu va pleca vreodată din PNL.