- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.04.2016, 15:28)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Orban: Cine vrea să voteze secret o poate face. Au fost supăraţi că au fost prinşi cu mâţa-n sac - VIDEO
Deputatul PNL Ludovic Orban a susţinut luni că fiecare parlamentar care vrea să voteze secret poate face acest lucru, nefiind împiedicat de prezenţa camerelor de filmat la balcoanele sălii de plen.
Urmărește
415 afișări
''Domnii deputaţi au fost supăraţi că au fost prinşi cu mâţa-n sac la anumite voturi în care nu şi-au pitit destul de bine bilele între mâini. Fiind deranjaţi de acest lucru au spus: «hai să mai punem o oprelişte în calea mass-mediei»'', a declarat Ludovic Orban.
El a mai spus că iniţiatorii modificărilor regulamentului, în sensul interzicerii filmării procesului de vot de către deputaţi, sunt deranjaţi pentru că vor să ascundă felul în care votează, mai ales la solicitările justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
''Cine vrea să voteze secret poate să voteze secret. Nu este împiedicată exercitarea dreptului de vot, aşa cum este prevăzut, anume votul secret, de prezenţa mass-mediei la lucrări, mai ales din punctele de filmare de la balcon'', a conchis Orban.
Jurnaliştii vor putea filma în continuare votul cu bile, din locurile special amenajate, întrucât niciunul dintre membrii Biroului Permanent nu a cerut luni modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, subiectul urmând să se discute în şedinţe viitoare.
Deputatul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că în şedinţa Biroului Permanent nu a existat nicio propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru a interzice jurnaliştlor să filmeze votul cu bile, aşa cum s-a propus în şedinţa din 30 martie.
La rândul său, secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Nicolae Mircovici, a afirmat că modificarea Regulamentului urmează să fie propusă Biroului Permanent.
"Legat de secretul votului nu s-a abordat acest subiect, urmează să se discute, întrucât nu există pe ordinea de zi. (...) Cert este un singur lucru, nu există niciun fel de interes în ceea ce priveşte limitarea informării, dar în acelaşi timp există obligativitatea pe care o are fiecare cetăţean de a respecta legea, respectiv obligativitatea BP de a lua măsuri ca acolo unde este prevăzut votul secret să asigure votul secret", a precizat Mircovici.
El a afirmat că potrivit legii în cazul în care secretul votului nu este respectat, acesta este considerat nul, motiv pentru Camera Deputaţilor trebuie să ia măsuri.
"Măsura cea mai simplă de a se asigura secretul votului este (...) să nu stea nimeni să se uite unde bag eu bila şi ce am în mână în momentul în care dau drumul bilei în urnă", a spus Mircovici.
Întrebat de ce nu poate fi modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a se renunţa la votul secret, nu pentru a restrânge libertatea presei, Mircovici a afirmat că o astfel de modificare ar duce la eliminarea votului cu bile, în favoarea celui prin ridicare de mână sau apelarea cartelei.
"În democraţie votul secret reprezintă unul dintre elementele de bază încă din timpul Revoluţiei Franceze. Să renunţăm la vot complet sau să avem vot pe bază de semnături... Nu este cazul. Despre ce vorbim?", a fost răspunsul său.
Nicolae Mircovici a mai precizat că "există parlamente în care votul secret se exercită în afara sălii de şedinţă şi parlamente în care votul se exercită în interiorului unor (...) cabine de vot".
Întrebat de ce BP a decis să modifice Regulamentul după votul dat de Camera Deputaţilor în cazul deputatului PSD Sebastian Ghiță, Mircovici a afirmat că nu există o legătură între cele două decizii, precizând că şi în urmă cu trei săptămâni s-a ridicat problema necesităţii protejării secretului votului.
"Nu are nicio legătură, degeaba încercaţi să faceţi o legătură între cele două", le-a spus deputatul jurnaliştilor.
Citeşte şi: Cioloş: Avem două variante ale legii salarizării - una până în 2020, alta doar pentru la anul
Citeşte şi: Cioloş: Irimescu să-şi asume declaraţiile pe care le-a făcut, n-au fost în numele Guvernului
Citeşte şi: EXCLUSIV: Deputat PSD: În ziua votului, Ghiţă a contactat deputaţii de la toate formaţiunile politice
Citeşte şi: Băsescu: Obiectivul de ţară este restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Firea: Boicotarea dezbaterilor e un pretext pentru Orban, să nu poată fi comparat cu mine
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%