Video Orban: Cine vrea să voteze secret o poate face. Au fost supăraţi că au fost prinşi cu mâţa-n sac - VIDEO

Deputatul PNL Ludovic Orban a susţinut luni că fiecare parlamentar care vrea să voteze secret poate face acest lucru, nefiind împiedicat de prezenţa camerelor de filmat la balcoanele sălii de plen.

Urmărește
415 afișări

''Domnii deputaţi au fost supăraţi că au fost prinşi cu mâţa-n sac la anumite voturi în care nu şi-au pitit destul de bine bilele între mâini. Fiind deranjaţi de acest lucru au spus: «hai să mai punem o oprelişte în calea mass-mediei»'', a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că iniţiatorii modificărilor regulamentului, în sensul interzicerii filmării procesului de vot de către deputaţi, sunt deranjaţi pentru că vor să ascundă felul în care votează, mai ales la solicitările justiţiei.

''Cine vrea să voteze secret poate să voteze secret. Nu este împiedicată exercitarea dreptului de vot, aşa cum este prevăzut, anume votul secret, de prezenţa mass-mediei la lucrări, mai ales din punctele de filmare de la balcon'', a conchis Orban.

Jurnaliştii vor putea filma în continuare votul cu bile, din locurile special amenajate, întrucât niciunul dintre membrii Biroului Permanent nu a cerut luni modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, subiectul urmând să se discute în şedinţe viitoare.

Deputatul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că în şedinţa Biroului Permanent nu a existat nicio propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru a interzice jurnaliştlor să filmeze votul cu bile, aşa cum s-a propus în şedinţa din 30 martie.

La rândul său, secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Nicolae Mircovici, a afirmat că modificarea Regulamentului urmează să fie propusă Biroului Permanent.

"Legat de secretul votului nu s-a abordat acest subiect, urmează să se discute, întrucât nu există pe ordinea de zi. (...) Cert este un singur lucru, nu există niciun fel de interes în ceea ce priveşte limitarea informării, dar în acelaşi timp există obligativitatea pe care o are fiecare cetăţean de a respecta legea, respectiv obligativitatea BP de a lua măsuri ca acolo unde este prevăzut votul secret să asigure votul secret", a precizat Mircovici.

El a afirmat că potrivit legii în cazul în care secretul votului nu este respectat, acesta este considerat nul, motiv pentru Camera Deputaţilor trebuie să ia măsuri.

"Măsura cea mai simplă de a se asigura secretul votului este (...) să nu stea nimeni să se uite unde bag eu bila şi ce am în mână în momentul în care dau drumul bilei în urnă", a spus Mircovici.

Întrebat de ce nu poate fi modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a se renunţa la votul secret, nu pentru a restrânge libertatea presei, Mircovici a afirmat că o astfel de modificare ar duce la eliminarea votului cu bile, în favoarea celui prin ridicare de mână sau apelarea cartelei.

"În democraţie votul secret reprezintă unul dintre elementele de bază încă din timpul Revoluţiei Franceze. Să renunţăm la vot complet sau să avem vot pe bază de semnături... Nu este cazul. Despre ce vorbim?", a fost răspunsul său.

Nicolae Mircovici a mai precizat că "există parlamente în care votul secret se exercită în afara sălii de şedinţă şi parlamente în care votul se exercită în interiorului unor (...) cabine de vot".

Întrebat de ce BP a decis să modifice Regulamentul după votul dat de Camera Deputaţilor în cazul deputatului PSD Sebastian Ghiță, Mircovici a afirmat că nu există o legătură între cele două decizii, precizând că şi în urmă cu trei săptămâni s-a ridicat problema necesităţii protejării secretului votului.

"Nu are nicio legătură, degeaba încercaţi să faceţi o legătură între cele două", le-a spus deputatul jurnaliştilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici