Ludovic Orban a spus joi seara, în Arad, că marea majoritate a românilor doreşte refacerea coaliţiei de guvernare. Opţiunea de formare a unui guvern minoritar cu sprijin PSD este pe locul 4 în preferinţele românilor, iar pe locul 2 este, „cu un scor destul de important, de 30 şi ceva la sută”, guvern în jurul PSD, afirmă liderul liberal.
Orban a reiterat ideea conform căreia PSD este „inamicul natural” al PNL.
Referindu-se apoi la USR PLUS, Orban a afirmat că este un partener cu care se lucrează foarte greu: „Să fim cinstiţi. Vorbesc ceva cu ei, vin mâine cu altceva, răspoimâine vin cu altceva. De multe ori se comportă ca şi cum ar fi în opoziţie, dar vă spun un lucru, prefer USR ca partener în coaliţia de guvernare decât USR ca adversar. E ca în box: când boxezi cu un boxer cu alonjă, îi ţii aproape, nu îl ţii la distanţă pentru că îţi trage nişte pumni de te răstoarnă cu cracii-n sus de la distanţă. Şi uitaţi-vă ce bine se simt de când au trecut în opoziţie, s-au resolidarizat, sunt în mediul lor, ei sunt născuţi din critică”.
După părerea lui Orban, inclusiv din punct de vedere strategic, ca gândire pe termen mediu şi lung, PNL trebuie să aibă USRPLUS în coaliţia de guvernare.
„Va fi foarte greu de refăcut unitatea Partidului Naţional Liberal, pentru că s-au făcut lucruri în aceste trei luni care lasă răni adânci. Să dai afară un ministru care are performanţă fără acordul preşedintelui partidului şi fără vot în Biroul Politic Naţional, numai pentru că nu îţi place de ochii lui şi pentru faptul că ministrul respectiv are altă opţiune politică”, afirmă preşedintele PNL.
Potrivit acestuia, grupurile parlamentare sunt într-o „gravă divizare”: „cu cât trece timpul şi cu cât se comit agresiuni în continuare împotriva celor de la USRPLUS, cu atât mai greu va fi de refăcut coaliţia, pentru că toate aceste războaie lasă răni adânci”.
Orban a mărturisit: „Vă spun că şi mie îmi va fi extrem de greu să realizez lucrurile respective. Dacă nu voi fi ales preşedinte, nu văd nicio soluţie pentru Partidul Naţional Liberal de recredibilizare, de a creşte performanţa guvernamentală, pentru că, dacă ne privim în ochi şi fără să o spunem tare, ci la o cafea, ştim că e loc de mai bine, ştiim că piciorul trebuie pus pe acceleraţie, nu pe frână, ştim că un guvern trebuie să aibă o performanţă mult mai bună, că deciziile trebuie să se ia mult mai repede”.