Orban, despre bugetul UE: Creşterea contribuţiei statelor, necesară pentru că au apărut noi obiective

Prim-ministrul Ludovic Orban susţine că e necesară asigurarea unui buget al Uniunii Europene suficient de ambiţios pentru a răspunde noilor provocări, dar şi suficient de echilibrat pentru a veni în sprijinul politicilor clasice ale UE - coeziunea şi politica agricolă comună.

Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Orban, despre bugetul UE: Creşterea contribuţiei statelor, necesară pentru că au apărut noi obiective

Orban,despre bugetul UE: Creşterea contribuţiei statelor, necesară pentru că au apărut noi obiective

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a participat, în calitate de invitat de onoare, la dezbaterea din panelul cu tema „Eurovision Contest: A Europe That Protects”, din cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

„Noi priorităţi, noi cheltuieli înseamnă noi resurse, în primul rând o creştere a contribuţiei statelor pentru că au apărut noi obiective, obiectivele din cadrul Green Deal, obiectivele legate de apărarea frontierelor, obiectivele legate de apărarea la nivelul UE. Sunt şi alte obiective, Europa Inteligentă, concentrarea pe zona digitală (...). Practic, obiective noi presupune apariţia unor resurse noi, cu atât mai mult cu cât a avut loc Brexit-ul (...) Important e să se ajungă la o înţelegere de creştere a contribuţiei ţărilor, astfel încât să poată să existe un buget care să permită pe de o parte politicile de coeziune, să nu uităm că politica de coeziune e una dintre principalele politici la nivel european, pentru că UE practic, prin solidaritatea manifestată întotdeauna a avut ca obiectiv coeziunea, adică ridicarea regiunilor mai puţin dezvoltate, a zonelor din Europa care nu sunt la nivelul de dezvoltare peste mediu. De asemenea, politica agricolă comună, care este o politică bine împământenită (...)”, a spus Ludovic Orban, într-un interviu acordat la Conferinţa de Securitate de la München.

Ludovic Orban a subliniat şi legitimitatea deplină a aspiraţiilor României de aderare la spaţiul Schengen, în condiţiile în care ţara noastră îndeplineşte deja, de multă vreme, criteriile tehnice în acest sens. Refacerea funcţionalităţii depline a spaţiului Schengen extins este esenţială pentru asigurarea securităţii interne a Uniunii Europene. Premierul Orban a evidenţiat, totodată, rolul extrem de important al României în apărarea unui segment semnificativ al frontierei Uniunii Europene. Oficialul român a evocat, de asemenea, eforturile în curs ale autorităţilor de la Bucureşti de îndeplinire a condiţiilor de aderare la Zona Euro.

„În România se fac paşi mari spre democraţie, spre respectarea statului de drept, cu cât România va raporta mai corect la nivel european, cu atât obiectivele vor fi mai uşor de atins”, a explicat sursa citată.

La evenimentul menţionat au participat şi preşedintele Slovaciei - Zuzana Caputova, prim-ministrul Croaţiei - Andrej Plenkovic, vice-preşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă - Vera Jourova, vice-preşedintele Comisiei Europene pentru promovarea stilului european de viaţă - Margaritis Schinas, precum şi Armin Laschet, prim-ministrul landului Renania de Nord - Westfalia, respectiv liderul Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock. Dezbaterea a fost moderată de Henrik Enderlein, preşedintele Hertie School of Governance.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici