Orban, despre cererea lui Iohannis: E mult prea puţin demisia lui Tudorel Toader/ Comisia de la Veneţia a spus că Guvernul sau conducerea Parlamentului pot cere asistenţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică la Craiova, că partidul susţine solicitarea şefului statului Klaus Iohannis, care i-a cerut demisia lui Tudorel Toader, însă acest lucru este insuficient, având în vedere criticile Comisiei de la Veneţia pe Legile justiţiei şi Codurile Penale.

Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Orban, despre cererea lui Iohannis: E mult prea puţin demisia lui Tudorel Toader/ Comisia de la Veneţia a spus că Guvernul sau conducerea Parlamentului pot cere asistenţă

Orban, despre cererea lui Iohannis: E mult prea puţin demisia lui Tudorel Toader/ Comisia de la Veneţia a spus că Guvernul sau conducerea Parlamentului pot cere asistenţă

"Cu siguranţă (vom susţine cererea lui Klaus Iohannis - n.r.). Am şi anunţat intenţia de a depune o moţiune în Parlament împotriva ministrului Justiţiei, dar este mult prea puţin demisia ministrului Justiţiei. Readuc aminte că atunci când majoritatea parlamentară şi Guvernul au refuzat să ceară punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, PNL nu a renunţat la obiectivul de a avea o analiză făcută de cei mai redutabili specialişti în materie de democraţie şi de drepturi şi in materie de organiare a sistemului de justiţie. Am reuşit să sesizăm Comisia de la Veneţia convingându-ne colegii de la nivelul APCE, şi aici îl felicit pe domnul Ionuţ Stroe, care este reprezentantul nostru în APCE, care a fost implicat alături de colegii noştri în acest lobby, pe care l-am dus în condiţii de ostilitate maximă", a afirmat Ludovic Orban, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Dolj.

Liderul liberal a reamintit că PNL a anunţat public că pregăteşte un proiect de lege de transpunere a recomandărilor de la Veneţia pe cele trei legi ale Justiţiei.

Comisia de la Veneţia a spus că Guvernul sau conducerea Parlamentului pot cere asistenţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că Florin Iordache a cerut asistenţă din partea Comisiei de la Veneţia pentru transpunerea în legislaţia naţională a recomandărilor forului european, însă experţii i-au replicat că doar Guvernul sau conducerea Parlamentului pot face o astfel de solicitare.

"Domnul Iordache, în plenul Comisiei de la Veneţia, a solicitat Comisiei de la Veneţia asistenţa Comisiei în elaborarea modificărilor la lege pentru transpunerea în legislaţie a recomandărilor a Comisiei de la Veneţia. Evident că oficialii Comisiei de la Veneţia i-au răspuns domnului Iordache că nu este el cel care instituţional poate să apeleze la Comisia de la Veneţia că să asiste procesul de elaborare şi i-a zis că aşteaptă solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor. Ne pasc pericole uriaşe în cazul în care în ceasul al doisprezecelea nu se vor trezi aceşti indivizi certaţi cu legea, certaţi cu democraţia", a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PNL Dolj.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a avut o şedinţă plenară, vineri, în urma căreia a adoptat un aviz privind Codurile Penale. La şedinţă au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi preşedintele Comisiei speciale pentru Legile justiţiei, Florin Iordache.

Ulterior reuniunii, Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Tot vineri, deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pentru MEDIAFAX, că a transmis Comisiei de la Veneţia că este posibil să modifice sau să elimine, în Parlament, prevederea legată de pensionarea anticipată din OUG pe Legile Justiţiei, însă la Secţia de anchetă a magistraţilor va rămâne.

Iordache a adăugat că membrii Comisiei de la Veneţia au primit foarte târziu textul ordonanţei de urgenţă 92/2018 care modifică Legile justiţiei şi de aceea au reţinut în raportul preliminar doar prevederea legată de pensionarea anticipată a magistraţilor.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că avizul Comisiei de la Veneţia reţine soluţionarea temporară a problemei pensionării magistraţilor, prin amânarea momentului, şi recomandă abrogarea acestei soluţii legislative. Ulterior, ministrul a adăugat că avizul referitor la ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei va fi emis la plenara Comisiei de la Veneţia din decembrie 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, vineri, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici