Orban, despre rechemarea lui Maior: Motivul este răzbunarea lui Dragnea/ Referitor la evaluarea lui Hellvig şi a lui Lazăr: E un proces de capturare a statului român/ Ce spune despre Adina Florea

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă la Saturn, referitor la solicitarea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, că nu îşi dă seama care ar fi motivele pentru un astfel de demers în afară de o "răzbunare a lui Dragnea împotriva", fostului director al SRI. Ludovic Orban a mai declarat, referitor la cererea lui Liviu Dragnea către Comisia SRI de a ancheta protocolul secret încheiat între Eduard Hellvig şi procurorul general Augustin Lazăr, că liderului PSD "îi stă ca un cui în talpă orice instituţie care nu răspunde la comenzile sale".

Urmărește
3063 afișări
Imaginea articolului Orban, despre rechemarea lui Maior: Motivul este răzbunarea lui Dragnea/ Referitor la evaluarea lui Hellvig şi a lui Lazăr: E un proces de capturare a statului român/ Ce spune despre Adina Florea

Ludovic Orban, despre rechemarea lui Maior: Nu-mi dau seama care sunt motivele, decât răzbunarea lui Dragnea/ Referitor la evaluarea lui Hellvig şi a lui Lazăr: E un proces de capturare a statului român/ Ce spune despre Adina Florea

"Nu am niciun fel de opinie, nu îmi dau seama care ar putea fi motivele, decât răzbunarea lui Dragnea împotriva lui Maior, că probabil Maior nu a acceptat să îi facă servicii personale în calitate de ambasador", afirmat liderul liberal Ludovic Orban la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal, întrebat cum comentează solicitarea de rechemare lui Maior.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, după şedinţa social democraţilor, că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

"Îmi aduc aminte de încă o solicitare transmisă doamnei premier (n.r.: în şedinţa PSD), ca Teodor Meleşcanu să pornească procedura de rechemare în ţară a ui George Maior. Ştiţi procedura: Ministerul de Externe- premier-preşedinte", a declarat Liviu Dragnea.

"Nu nu vreau să mă pun nici în locul ministrului de Externe, nici în locul premierului şi să spun eu care sunt argumentele sau ce trebuia să spună George Maior, dar eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. În ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în SUA, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem. Asta i s-a cerut primului ministru. Dacă domnul ministru Meleşcanu va analiza din punct de vedere diplomatic, juridic să nu este oportun o să discutăm în coaliţie", a mai afirmat liderul PSD.

George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

Ludovic Orban, despre evaluarea lui Hellvig şi a lui Lazăr: E un proces al lui Dragnea de capturare a statului român

"Lui Dragnea îi stă ca un cui în talpă orice instituţie care nu răspunde la comenzile sale. Este clar că asistăm la un proces pus la cale de Dragnea de capturare a statului român, de numire a unor slugi în funcţiile de conducere ale instituţiilor statului român pentru transformarea acestor instituţii ale statului român în instrumente de luptă împotriva cetăţenilor români. Nu există niciun temei pentru o astfel de formulare, decât pofta nestăvilită a lui Dragnea de a pune mâna pe toate instituţiile statului, care nu are niciun temei constituţional şi legal", a afirmat liderul liberal, Ludovic Orban, la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal care se desfăşoară în staţiunea Saturn.

Pe 24 august, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o anchetă a Comisiei de Supraveghere a SRI, pentru „eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI”, după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a făcut public un protocol secret al SRI.

„Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti. Cred că, la rîndul ei, Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine. (...) Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale.”, a scris preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

Liderul PSD spune că au mai existat şi alte documente semnate între Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr.

„Aseară (pe 23 august - n.r.), însă, am văzut cu toţii că nu e aşa. Alte protocoale au fost semnate între SRI şi Parchetul General. Presa a dezvăluit documentele, iar SRI, încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut. Avem de-a face cu două documente, ambele datate decembrie 2016, la nouă luni după ce CCR stabilise neconstituţionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr.”, a adăugat Dragnea.

El apreciază situaţia ca fiind una ”gravă, de neconstituţionalitate, de minciună publică”.

”Instituţii şi şefi ale unor instituţii implicate în justiţie şi în siguranţa naţională au minţit prin omisiune, ca să acopere săvîrşirea unei fapte neconstituţionale”, a conchis Liviu Dragnea.

Orban, despre propunerea la şefia DNA: Direcţia să rămână în afara controlului politic

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, în legătură cu propunerea Adinei Florea pentru funcţia de procuror-şef al DNA de către ministrul Justiţiei Tudorel Toader, că este important ca Direcţia "să rămână în afara controlului politic şi să continue practic lupta anticorupţie".

"Nu comentez. Prefer ca politicienii să stea cât mai departe posibil de puterea judecătorească şi de sistemul de justiţie. Sunt instituţiile implicate în numirea procurorului-şef al DNA, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele României. Sunt convins că vor face o analiză extrem de serioasă şi vor stabili în ce măsură persoana propusă de ministrul Justiţiei răspunde sau nu răspunde exigenţelor de ocupare a acestei poziţii. Important pentru noi este ca DNA să rămână în afara controlului politic şi să continue practic lupta anticorupţie", a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal care se desfăşoară în staţiunea Saturn.

Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, vineri, calendarul privind examinarea Adinei Florea la conducerea DNA, interviul în faţa Secţiei urmând a fi susţinut pe 27 septembrie, iar avizul să fie transmis ministerului Justiţiei pe 2 octombrie.

Procurorul Adina Florea este propunerea minstrului Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA, a anunţat, joi, Ministerul Justiţiei. Adina Florea vine de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Înainte de această funcţie, ea a ocupat şi scaunul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi pe cel de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ea a cerut redeschiderea dosarului în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost cercetat după ce a defilat îmbrăcat într-o uniformă cu însemne naziste la o prezentare de modă din Mamaia, în iulie 2009. Dosarul a fost închis pentru că ţinuta nu avea legături cu nazismul, însă Florea a infirmat soluţia.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că are în lucru un dosar în care este vizată Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef DNA, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la fapte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici