- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.02.2018, 15:40)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Orban, la ultimul termen în dosarul pentru trafic de influenţă: Aştept ca instanţa să judece după faptă şi lege/ Procurorii DNA cer închisoare cu executare
La Curtea Supremă s-a judecat luni ultimul termen al apelului în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, procurorul cerând pedeapsă cu executare orientată spre minimum.
Urmărește
1268 afișări
Orban, înainte de ultimul termen în dosarul în care este judecat: Aştept ca instanţa să judece după faptă şi lege/ Acuzaţiile aduse recent procurorilor DNA sunt "ciorbe reîncălzite"
În cadrul ultimului termen de luni al apelului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în care preşedintele PNL Ludovic Orban este acuzat de fapte de corupţie, procurorul DNA a cerut pentru liderul PNL pedeapsă cu închisoare cu executare orientată spre minimum, mai exact un an de detenţie.
„Cerem să dispuneţi pentru inculpatul Orban condamnarea orientată spre minimum cu executare cu privare de libertate. (...) Orban s-a folosit de funcţia sa din partid de obţinerea de foloase necuvenite.Influenţa este dată de poziţia sa din partid. La data faptei, Orban era conştient de puterea pe care o avea datorită funcţiei sale din partid. Este real că Urdăreanu este cel care l-a contactat, însă Orban este cel care a insistat pentru a se întâlni cu Urdăreanu.(...) Din coroborarea probelor, rezultă fără echivoc concluzia că inculpatul, în funcţia de conducere a PNL i-a solicitat lui Urdăreanu sprijin cu eludarea dispoziţiilor legale, ceea ce reprezintă foloase necuvenite”, a spus procurorul DNA la ultimul termen de judecată, menţionând că infracţiunea de care Ludovic Orban este acuzat se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci .
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Văd că DNA caută să creeze o legătură între desemnarea ca şi candidat la funcţia de primar şi funcţia politică pe care am ocupat-o. Desemnarea mea în funcţia de candidat nu a fost făcută datorită funcţiei. Desemnarea ca candidat s-a făcut în baza sondajelor de opinie care mă plasau la momentul acela drept cel cu cele mai mari şanse. (...) În interceptări eu spun că există un plafon maxim care poate fi cheltuit. Prin acest lucru arată nu un indicator către martorul denunţător, ci relevă intenţia mea de a ma încadra în prevederile legale. (...) Mă consider nevinovat, nu am abuzat de influenţa politică. Nu am făcut nici cea mai mică aluzie la această funcţie. Nu am avut niciun moment intenţia de a beneficia de finanţare ilegală. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a judeca", a declarat Ludovic Orban, în ultimul cuvânt adresat instanţei.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se vor pronunţa în acest caz pe 5 martie.
În 31 ianuarie 2017, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată de procurorii anticorupţie, cu apel.
Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui preşedinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte şi judecătorii Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Cristina Geanina Arghir.
Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
Ludovic Orban, în prezent preşedinte PNL, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie. Procesul a durat mai puţin de un an. Procurorii susţin că pe 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.
Orban, înainte de ultimul termen în dosarul în care este judecat: Aştept ca instanţa să judece după faptă şi lege
Preşedintele PNL,Ludovic Orban, a declarat, luni, înainte de judecarea ultimului termen în dosarul în care este acuzat, că aşteaptă ca instanţa să consfiinţească faptul că nu a sărvâşit nicio infracţiune, afirmând că acuzaţiile aduse recent procurorilor DNA, în spaţiul public, sunt "ciorbe reîncălzite".
„Astăzi este ultimul termen, se susţin pledoariile finale, se pun concluziile (...). mă duc exact cum am participat în fiecare fază a procedurilor juridice atât la DNA, cât şi la instanţa de fond, cât şi la instanţa de recurs. Aştept să mi se facă dreptate. Aştept ca instanţa să judece exact după fapte, după lege şi să dea acea decizie care mi se pare normală şi care să consfiinţească faptul că eu nu am sărvâşit nicio infracţiune”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Ludovic Orban a afirmat, în contextul acuzaţiilor care au fost aduse recent DNA, că procurorul care i-a întocmit dosarul nu mai face parte din DNA.
„În privinţa cazului meu pot să vă spun că procurorul care mi-a întocmit dosarul nu mai este în DNA. Domnul Negulescu este scos din magistratură. Acum sunt tot felul de ciorbe reîncălzite care se servesc seară de seară pe anumite canale media (...). Aici există Constituţie şi lege, există CSM, Inspecţie Judiciară. Am auzit că Inspecţia Judiciară a efectuat cercetări în ceea ce priveşte activitatea DNA, deciziile se iau efectiv în baza acestei entităţi. Nu sunt adeptul telejustiţiei. (...)”, a spus Orban.
Orban a afirmat că Vald Cosma ar trebui să se apere în faţa instanţei, în loc să apeleze la telejustiţie şi „să îl reîncălzească” pe procurorul Negulescu care nu mai este în magistratură.
Citeşte şi: ALERTĂ de călătorie: MAE atenţionează românii care călătoresc în Bruxelles despre greva din transportul public
Citeşte şi: Strigătul de ajutor al unei campioane de la Roland Garros. Drama jucătoarei de tenis care avea toate şansele să-i calce pe urme Simonei Halep
Citeşte şi: Dăncilă: Tudorel Toader trebuie să facă o evaluare, un raport al activităţii DNA. Să facă corect ceea ce trebuie să facă, de fapt, un ministru al Justiţiei
Citeşte şi: Dăncilă: Nu am primit încă o invitaţie de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Nu ştiu dacă voi merge, dar aş vrea să merg / CNCD: Atâta timp cât premierul a depus o explicaţie scrisă înseamnă că a primit o invitaţie
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe