Orban: Parlamentul, implicat mai mult în procesul european; nu se poate continua cu un soi de autism

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, la conferinţa "Strategia Europa 2020", că Parlamentul ar trebui să se implice "mult mai puternic" în procesul european, arătând că nu se poate continua "cu un soi de autism", de parcă deciziile de la Bruxelles ar interesa doar un grup de persoane.

Urmărește
4 afișări

"Cred că este necesar, e un punct de vedere personal, ca Parlamentul să se implice mult mai puternic nu numai în ceea ce priveşte Strategia Europa 2020, ci în întreg procesul european, creşterea guvernanţei europene şi, în general, în ceea ce priveşte procesele europene. De multe ori, s-a dat impresia că ce se întâmplă la Bruxelles priveşte un număr limitat de persoane, poate un grup de tehnocraţi, câţiva membri ai Guvernului, secretari de stat. Este nimic mai fals, ceea ce se întâmplă la nivel european are influenţă formidabilă asupra vieţii noastre şi o influenţă imediată", a spus Leonard Orban.

El a apreciat că nu se poate continua cu "un soi de autism".

"Nu putem să continuăm cu un soi de autism, să nu înţelegem sau să nu ne pese de ceea ce se întâmplă în procesul decizional european şi trebuie să ne implicăm, trebuie să avem nu numai capacitatea să urmărim şi să înţelegem, dar să avem şi voinţa politică să punem în aplicare lucrurile şi deciziile care se iau la Bruxelles. Aş dori să invit Parlamentul României să se implice cât mai mult în acest proces şi poate, inclusiv de o manieră legislativă, să fie clarificate relaţiile Guvern-Parlament în procesul de luare a deciziilor în procesul european", a adăugat consilierul european pentru afaceri europene.

Leonard Orban a mai spus că, în momentul de faţă, Comisia Europeană insistă ca România să-şi asume "subţinte în cadrul ţintei naţionale pentru incluziune socială, pentru combaterea sărăciei".

"În momentul de faţă, Comisia Europeană insistă ca România, dar şi celelalte state care au această chestiune, să-şi asume subţinte în cadrul ţintei naţionale pentru incluziune socială, pentru combaterea sărăciei, ca România să-şi asume o subţintă destinată populaţiei pentru incluziunea socială a populaţiei rome", a adăugat Leonard Orban.

El a asigurat că preşedintele Traian Băsescu sprijină procesul de finalizare a programelor de reformă, dar şi etapa de implementare a Strategiei Europa 2020.

La conferinţa pe tema "Strategiei Europa 2020", care a avut loc joi la Parlament, a fost prezent şi consilierul de stat Andreea Paul Vass, care a prezentat mesajul premierului, precizând că, în absenţa măsurilor de austeritate severe, deficitul bugetar ar fi atins 14% din PIB. "Guvernul a reuşit să limiteze deficitul bugetar la 6,6% din PIB în 2010 şi ne propune 3% sau sub 3% din PIB în 2012", a adăugat consilierul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici