- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.11.2017, 14:17)
- Liviu Dadacus
Video Orban: PNL salută poziţia Dep. de Stat şi cere PSD-ALDE să respingă modificările la legile justiţiei/ Eu exprim poziţia oficială a PNL; Predoiu a exprimat un punct de vedere individual
Preşedintele PNL Ludovic Orban a precizat, marţi, că el este cel care exprimă poziţia oficială a patidului şi că deputatul PNL Cătălin Predoiu a exprimat un punct de vedere individual referitor la comunicatul Departamentului de Stat al SUA
Urmărește
747 afișări
PNL salută poziţia exprimată de Departamentul de Stat privitor la noua tentativă a PSD-ALDE de a afecta independenţa Justiţiei şi lupta anticorupţie şi solicită majorităţii parlamentare să respingă modificările la legile justiţiei, a precizat, marţi, preşedintele PNL Ludovic Orban.
„Salutăm poziţia exprimată de Departamentul de Stat privitor la noua tentativă a majorităţii toxice de a afecta independenţa Justiţiei şi lupta anticorupţie prin propuneri legislative aberante care sunt împotriva democraţiei şi împotriva independenţei Justiţiei”, a spus Orban.
El a arătat că poziţia publică a PNL coincide „în cea mai mare măsură” cu poziţia exprimată de Departamentul de Stat şi cu raportul MCV adoptat de Comisia Europeană, care reflectă îngrijorarea oficialilor UE privitor la degradarea reformelor în Justiţiei şi la punerea în pericol a independenţei puterii judecătoreşti şi afectarea luptei anticorupţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Orban a arătat că singura soluţie o constituie respingerea propunerilor de modificare a legilor justiţiei.
„Solicităm majorităţii parlamentare să respingă propunerile legislative introduse de Dragnea şi de Tăriceanu pe sub masa Parlamentului cu largul concurs şi complicitate din partea ministrului Justiţiei, care până la urmă nu a avut curajul să îşi asume susţinerea oficială a acestor propuneri legislative. Respingerea acestor proiecte legislative este singura soluţie. Legile nu mai pot fi retrase. Şi dacă cei zece parlamentari care au semnat proiectul îşi retrag semnăturile, legile rămân în dezbatere conform regulamentului. Din acest motiv nu există decât o singură soluţie: respingerea acestor propuneri legislative”, a spus Orban.
El a arătat că orice modificare la legile justiţiei trebuie făcută prin dezbatere democratică, prin participarea organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, prin participarea amplă a societăţii civile în procesul de elaborare a unor eventuale modificări care sunt necesare la legile justiţiei.
„Ceea ce fac azi Florin Iordache cu Şerban Nicolae şi în general cu toţi adversarii Justiţiei independente reprezintă un grav atac împotriva democraţiei şi riscă să scoată România de pe harta lumii civilizate. Reacţiile Departamentului de Stat şi ale Comisiei Europene sunt foarte clare, foarte limpezi. Ne pare rău că a trebuit să se ajungă până aici, ne pare rău că România este pusă în situaţia de a se lua astfel de poziţii oficiale din partea Comisiei Europene şi din partea administraţiei Statelor Unite, dar din păcate responsabilii pentru situaţia în care am fost aduşi sunt cei care astăzi formează nucleul dur al majorităţii parlamentare şi care nu au alt gând decât să elimine independenţa justiţiei, să subordoneze politic justiţia, să nu mai fie deranjaţi pentru fărădelegile pe care le-au comis, să nu mai răspundă în niciun fel pentru ele”, a subliniat Orban.
Solicitat să comenteze declaraţiile lui Cătălin Predoiu, care a a criticat poziţia Departamentului de Stat, Orban a răspuns: „Din calitatea de preşedinte al PNL, eu exprim poziţa oficială a PNL”.
„Părerile exprimate de unii dintre colegii mei sunt puncte de vedere individuale, care nu corespund poziţiei oficiale a PNL”, a adăugat Orban.
Întrebat dacă e normal ca un alt stat să spună României ce trebuie să facă, Orban a precizat: „România este într-un parteneriat strategic cu SUA. De asemenea, este membră NATO şi UE. Prin Tratatul NATO ne-am angajat să asigurăm independenţa Justiţiei. De asemenea, prin Tratatul UE la care sutem parte avem aceeaşi obligaţie”.
„Domnia legii, independenţa justiţiei, funcţionarea puterii judecătoreşti în afara oricărei imixtiuni politice sunt standarde fundamentale ale democraţiei care permit respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”, a adăugat Orban.
El a catalogat criticile pe care PSD şi ALDE le-au adus Departametului de stat drept „copilării”.
„E o copilărie, o umflare a muşchilor care iese complet din cadrul relaţiilor normale pe care le avem cu partenerul nostru strategic SUA. Atacurile la ambasadorul SUA, în general atacurile împotriva companiilor străine, bănci, oficiale americani, europeni, reflectă primitivismul politic al celor care compun nucleul toxic care împinge majoritatea parlamentară într-o direcţie contrată evoluţiei lumii civilizate. Respingem aceste alegaţii şi ofense la adresa unor reprezentanţi ai statelor. A jigni ambasadorul înseamnă a jigni statul respectiv”, a spus Orban.
Fostul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că SUA ar trebui să vorbească pe un alt ton cu România, după ce, seara trecută, Departamentul de Stat a transmis un comunicat de presă în care îşi exprimă "preocuparea" în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială.
"Eu am sprijinit şi sprijin cu fapte administrative şi politice independenţa Justiţiei şi parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independenţa Justiţiei nu e uşoară şi orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României. Suntem, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune şi cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democraţie şi valorile nord-atlantice. Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată şi eficientă este această mişcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american şi naţionalist, care poate fi manipulat de Rusia. Poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat. Poate că diplomaţii americani ar trebui să fie mai atenţi la modul în care abordează România, mai adaptaţi la realităţile din teren, pentru a fi eficienţi. O spun de pe poziţia unui prieten al Americii", a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe