„Trebuie făcută o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor, obiecţiilor şi solicitărilor, recomandărilor din raprotul MCV. Evident ele trebuie coroborate cu punctele de vedere expirmate de Comisia de la Veneţia şi trebuie adoptat un plan de acţiune pentru a pune în practică recomandările din raportul MCV. Poziţia noastră îna cest domeniu, de altfel există un proiect de hotărâre iniţiat de PNL prin care am solicitat expertiză din partea CE şi a Comisie de la Veneţia pentru elaborarea modificărilor la legile justiţiei, la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Trebuie să ţinem cont de punctele de vedere exprimate în cadrul raportului MCV, în raportul adoptat şi trebuie pus în acţiune un plan pentru a îndepărta aceste critici”, a declarat premierul desemnat, Ludovic Orban, după consultările cu partidele politice.
CE a adoptat, marţi, ultimul raport privind evoluţia situaţiei din România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).
Comisia Europeană subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă că ţara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018.