Orban: Serbia are probleme serioase cu drepturile minorităţilor. Consiliul trebuie să trateze

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, că sunt probleme serioase privind respectarea drepturilor minorităţilor naţionale din Serbia şi că acesta este motivul pentru care România a dorit ca discuţia pe această temă să fie ridicată la nivelul Consiliului European.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Orban: Serbia are probleme serioase cu drepturile minorităţilor. Consiliul trebuie să trateze

Leonard Orban (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Nu e vorba de un blocaj. Această chestiune se va discuta la nivelul Consiliului European. România cere o chestiune extrem de importantă, cea privind respectarea criteriului politic de către Serbia, mai precis respectarea drepturilor minorităţilor naţionale", a spus Orban.

Întrebat despre comentariile critice la adresa poziţiei României formulate de ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, dar şi de alţi miniştri, Orban a spus că este vorba despre "reacţii la cald".

"Ştiţi cum e. În discuţii de genul ăsta, în negocieri de genul ăsta, reacţiile sunt la cald", a comentat el.

"Sunt probleme serioase în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor naţionale din Serbia. Acesta este motivul pentru care s-a dorit ca discuţia să fie ridicată la nivelul Consiliului European", a spus Orban.

Ministrul a explicat că în cazul tuturor statelor care au aderat la UE, "ca o condiţie de începere a negocierilor a fost îndeplinirea criteriului politic, iar criteriul politic înseamnă şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale din ţările respective".

"Este vorba despre un principiu pentru toate minorităţile, indiferent de mărime, aşa cum se întâmplă în România. Indiferent că vorbim de un milion de persoane sau vorbim de câteva zeci de mii de persoane, regulile trebuie aplicate şi trebuie să fie aceleaşi", a mai spus Orban.

România a generat confuzie marţi, cerând în ultima clipă garanţii privind drepturile minorităţii vlahe din Serbia, pentru a fi de acord cu statutul acesteia de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Insistenţa României i-a luat prin surprindere marţi pe partenerii săi din UE, având în vedere că până acum nu a făcut caz de acest subiect, iar Comisia Europeană nu a identificat probleme serioase în rapoartele sale anuale privind Serbia.

Teoria predominantă este că România voia să arate Olandei cât de serioasă este în privinţa Spaţiului Schengen. România spera să adere la Schengen anul trecut, după ce a îndeplinit criteriile tehnice, dar Olanda s-a opus din motive de corupţie. La rândul său, Olanda a investit mult în demersurile Serbiei de aderare la UE, asigurându-se în 2011 că Belgradul îi predă pe principalii acuzaţi de crime de război Tribunalului Penal Internaţional de la Haga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici