Orban: UDMR este solidar cu Guvernul în cazul Kosovo sau pleacă din Executiv

Publicat: 20 02. 2008, 17:06
Actualizat: 05 11. 2012, 16:24

Invocând principiul solidarităţii guvernamentale, Orban a precizat că poziţia Cabinetului Tăriceanu cu privire la proclamarea independenţei provinciei Kosovo, exprimată atât la întâlnirea de la Preşedinţie, cât şi în Parlament, trebuie respectată de toate formaţiunile prezente la guvernare, în acest moment.

"UDMR face parte din arcul guvernamental şi trebuie să se alinieze acestei poziţii. Dacă nu, din punctul meu de vedere trebuie să plece din Executiv", a declarat Orban.

De asemenea, el a amintit că PD a părăsit guvernarea în urma unei astfel de încălcări a principiului solidarităţii guvernamentale.

În acelaşi timp însă, vicepreşedintele liberal a spus că, pentru moment, miniştrii UDMR din Guvernul Tăriceanu nu s-au exprimat public împotriva poziţiei oficiale a Executivului.

Totodată, el a subliniat că, la întâlnirea de la Cotroceni, liderul Uniunii Marko Bela a avut o atitudine "echilibrată".

Luni seară, după ce Parlamentul României a adoptat o Declaraţie prin care nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei Kosovo, Marko Bela a declarat că parlamentarii Uniunii au votat împotriva acestui document, considerând că singura soluţie raţională este proclamarea independenţei statului Kosovo.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că nu doreşte ca problemele din Kosovo privind minorităţile să genereze o reacţie care să ducă România în urmă cu 20 de ani şi a arătat că şi reprezentanţii UDMR au exclus un paralelism între situaţiile din România şi Kosovo.

PSD va discuta, vineri, la Consiliul Naţional, despre necesitatea de a cere Guvernului scoaterea UDMR din Executiv din cauza poziţiei în privinţa Kosovo şi despre oportunitatea ca social-democraţii să iniţieze o moţiune de cenzură care să ducă la alegeri anticipate. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, după şedinţa extraordinară a BPN al partidului, că există "presiuni" din partea filialelor PSD, care pledează fie pentru "plecarea neîntârziată" a UDMR de la guvernare, fie pentru "necesitatea introducerii unei moţiuni de cenzură care să ducă inevitabil la alegeri anticipate ca unică soluţie" pentru ieşirea din "blocajul politic generalizat".