- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Orban: Vom vota împotriva bugetului dacă nu sunt acceptate amendamentele noastre
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la finalul BPC, că deputaţii şi senatorii acestui partid nu vor vota bugetul de stat dacă actuala majoritate parlamentară nu acceptă amendamentele propuse de liberali.
Orban: Vom vota împotriva bugetului dacă nu sunt acceptate amendamentele noastre (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
"Am hotărât că, în cazul în care amendamentele noastre nu vor fi acceptate de majoritatea parlamentară, vom vota împotriva bugetului, decizie care este luată în unanimitate de membrii Biroului Politic al PNL", a spus Orban.
El a apreciat că bugetul propus de actualul Guvern "este cel mai prost buget pe care l-a avut România de 20 de ani".
"Acest buget, aşa cum a fost el construit, nu are capacitatea să ofere răspuns la marile probleme ale economiei româneşti, la probleme cu care se confruntă fiecare dintre cetăţenii României", a continuat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Orban a declarat că este "în mod evident un buget de sacrificiu, care se bazezează pe trimiterea în şomaj a sute de mii de concetăţeni, un buget care se bazează practic pe perpetuarea crizei şi care nu are în spate niciun fel de măsură serioasă de combatere a crizei".
"Din acest motiv, PNL va formula toate amendamenele de fond în baza programului său de guvernare şi în baza programului prezidenţial", cum ar fi eliminarea impozitului forfetar, punctul de pensie să fie calculat la 45% din salariul mediu, amendamente de reducere a fiscalităţii, dar şi amendamentele privind bugetele ministerelor - 6% pentru Educaţie, 4% pentru Sănătate, 1% pentru Cercetare şi minim 2% pentru Apărare.
El a menţionat că vor fi câteva sute de amendamente, menţionând că acestea nu au fost centralizate deoarece sunt aşteptate amendamentele parlamentarilor PNL.
"Am mai luat decizia de a nu apela la subterfugii procedurale pentru întârzierea adoptării bugetului, practic acest lucru înseamnă că exact cum am votat în Birourile Permanente reunite ale celor două Camere la sfârşitul anului trecut, vom fi rezonabili, vom susţine acele amendamente de fond care cu adevărat oferă soluţii pentru scoaterea României din criză şi nu vom apela la subterfugii procedurale pentru a întârzia adoptarea bugetului. În mod evident fiecare parlamentar este reprezentantul locuitorilor din colegiul lui şi susţine amnedamente cu privire la obiective de investiţii din colegiul respectiv. Evident, orice parlamentar liberal va depune amendamente în conformitate cu interesele locuitorilor din colegiile lui şi va rămâne de văzut care vor fi acele amendamente care pot fi aprobate", a mai spus Orban.
El a adăugat că, dacă ar fi să utilizeze toate pârghiile procedurale, liberalii ar putea ţine "Guvernul până în martie cu bugetul", dar nu vor face lucru.
"Vom selecta acele amendamente de fond care vizează obiective de investiţii vitale pentru dezvoltarea unor regiuni sau obiective economice de interes naţional. Ne vom concentra pe acele propuneri de amendamente care să ofere cu adevărat soluţii reale pentru scoaterea României din criză. De altfel, există echipe care lucrează pe anumite domenii. În domeniul bugetului asigurărilor sociale este Victor Dobre şi Mariana Câmpeanu, în domeniul economic-fiscal amendamentele vor fi formulate de Daniel Chiţoiu, Dan Radu Ruşanu şi Varujan Vosganian. Toate amendamentele legate de echilibrul bugetar şi de alocarea către domenii a resurselor publice vor fi făcute sub coordonarea lui Eugen Nicolăescu", a precizat Ludovic Orban.
Proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale intră, marţi, în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, amendamente putând fi depuse, de luni până joi, la comisiile avizatoare şi de buget-finanţe. Discuţiile în plen în vederea aprobării bugetului urmează să înceapă în 11 ianuarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.