Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului FNS „PRO. ASIST” susţine că este îngrijorată de prevederile proiectului ordonanţei trenuleţ. Sindicaliştii susţin că salariaţii se vor confrunta cu diminuări ale veniturilor nete.

Urmărește
5279 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect

Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului FNS „PRO. ASIST” a anunţat că „ia act cu îngrijorare de proiectul de ordonanţă-trenuleţ prin care salariaţii din sectorul de activitate asistenţă socială vor suferi de diminuări ale veniturilor nete (în mână) prin intenţia de neacordare a unor drepturi salariale, dar şi neacordarea voucherelor de vacanţă, singura posibilitate a majorităţii acestor salariaţi de a se bucura cu adevărat de concediu de odihnă”.

„Ne manifestăm nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială. Avem o lege a salarizării din 2017 care nici în acest moment nu se aplică deşi intrăm în al 8-lea an de la aprobarea ei. 40% dintre salariaţii din asistenţă socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoaşterea sporului de vechime, iar creşterea preţurilor, plus inflaţia de peste 5% sunt suportate cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei”, au transmis sindicaliştii prin intermediul unui comunicat de presă.

Sindicaliştii au mai transmis că „aplicarea legii salarizării parţial, cu diferenţe mari între salariaţii angajaţi după anul 2017 şi cei cu vechime mare în sistem a dus la menţinerea discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială”.

„Menţinerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic ”furt” din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator! Aşa cum se ştie, anual, prin Ordonanţele trenuleţ, sporurile salariaţilor din sistemul bugetar şi implicit din asistenţă socială s-au plafonat la cuantumul avut la luna decembrie 2018 acest lucru nefiind normal şi corect faţă de condiţiile de muncă pentru care salariaţii primesc aceste sporuri. Salariaţii din asistenţă socială lucrează peste norma de lucru asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică şi psihică şi fără a fi remuneraţi conform condiţiilor de muncă în care-şi desfăşoară activitatea! Se ştie, condiţiile de muncă din asistenţă socială sunt vătămătoare şi deosebit de periculoase, au un nivel ridicat de risc şi stres şi sunt recunoscute prin legile promulgate în acest sens, însă guvernanţii le plafonează la un cuantum avut acum 7 ani! În plus, aşa cum a a sesizat Federaţia noastră de foarte multe, nu există aplicare unitară între salariaţii sistemului care ocupă aceeaşi funcţie şi lucrează în aceleaşi condiţii, a procentului de sporuri la care au dreptul. Aplicarea este diferită de la judeţ la judeţ funcţie de disponibilitatea conducătorilor consiliilor judeţene”, au adăugat reprezentanţii Federaţiei FNS PRO.ASIST.

Federaţia a mai solicitat deblocarea angajărilor în cel mai scurt timp şi păstrarea voucherelor de vacanţă.

„Prin eliminarea voucherelor de vacanţă se elimină practic ”gura de aer” prin care salariaţii din asistenţă socială îşi încărcau ”bateriile”, iar pentru asistenţii maternali, salariaţi care prin lege îşi efectuează concediul de odihnă împreună cu copiii din plasament, reprezenta singura posibilitate de a beneficia de o scurtă perioadă de relaxare împreună cu aceşti copiii ai sistemului. În aceste condiţii, Federaţia FNS PRO.ASIST trage un semnal de alarmă şi solicită Guvernului o regândire a acestei ordonanţe de austeritate, fără ca drepturile salariaţilor din asistenţă socială să fie afectate, având în vedere că este vorba despre salariaţi care acordă îngrijire celor mai defavorizate categorii de beneficiari, copii şi adulţi cu handicap, persoane vârstnice, copiii aflaţi sub protecţie specială, persoane vulnerabile”, au precizat sindicaliştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici