„În opinia moţiunea de cenzură care astăzi se doreşte a fi citită este în afara reglementărilor constituţionale şi ale Regulamentului şedinţelor comune”, a susţinut deputatul democrat-liberal.
El a invocat prevederea constituţională potrivit căreia dacă o moţiune de cenzură este respinsă depurtaţii şi senatorii care au semnat nu mai pot iniţia în aceeaşi sesiune o nouă moţiune de cenzură decât dacă Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament.
Propunerea lui Oltean ca moţiunea sa fie trimisă comisiilor juridice a fost respinsă la vot, 95 de parlamentari fiind pentru această propunere, iar 149 votând împotrivă.
Deputatul UDMR Marton Arpad a respins interpretarea avansată de Oltean, care spusese că, potrivit Constituţiei, parlamentarii care au semnat, într-o sesiune, o moţiune de cenzură, nu mai pot semna o alta, cu excepţia celei provocate prin angajarea răspunderii Parlamentului.
Marton a spus că PDL interpretează Constituţia cum crede de cuviinţă, şi a lansat şi câteva atacuri la adresa preşedintelui Traian Băsescu, acuzându-l că în viziunea acestuia despre stat trebuie să lipsească Parlamentul şi pluripartitismul.
„Membrii PDL încearcă să încalce Constituţia în fiecare zi”, a adăugat el.
Un punct de vedere similar a susţinut deputatul PSD Adrian Năstase. El a afirmat că articolele din Constituţie referitoare la moţiunile de cenzură arată că semnatarii unei moţiuni pot semna oricâte alte moţiuni de cenzură provocate prin angajarea răspunderii Guvernului.
După dezbateri pe procedură, cererea a fost respinsă, prin vot, de parlamentari.