OUG 114 ar putea fi adoptată tacit de Senat, fără raport de la Comisia pentru buget/ Dăncilă, chemată să dea explicaţii la „Ora premierului”

Proiectul pentru aprobarea OUG 114 care introduce măsuri fiscale apare pe ordinea de zi a plenului de luni al Senatului, pentru adoptare tacită, întrucât a depăşit termenul legal în care putea fi discutat şi modificat. Senatorul UDMR Tánczos Barna, membru în Comisia pentru buget, a declarat, pentru MEDIAFAX, că iniţiativa va fi adoptată fără raportul forului legislativ. În acelaşi timp, la Camera Deputaţilor, premierul Viorica Dăncilă este aşteptată să vină pentru a răspunde întrebărilor opoziţiei pe marginea ordonanţei adoptate intempestiv la finalul anului trecut.

Urmărește
2075 afișări
Imaginea articolului OUG 114 ar putea fi adoptată tacit de Senat, fără raport de la Comisia pentru buget/ Dăncilă, chemată să dea explicaţii la „Ora premierului”

OUG 114 ar putea fi adoptată tacit de Senat, fără raport de la Comisia pentru buget/ Dăncilă, chemată să dea explicaţii la „Ora premierului”

Termenul de adoptare tacită pentru OUG 114/2018 s-a împlinit vineri, 1 martie, iar Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea şi adoptarea unui raport pentru proiect în şedinţa de marţi. Este a doua oară când Comisia pentru buget ia decizia să amâne discuţiile asupra proiectului. Solicitarea amânării în ultima şedinţă a venit din partea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a motivat că au fost depuse multe amendamente, chiar şi cu câteva minute înainte de şedinţă.

„Nici nu-l va primi (raportul de la Comisia de buget - n.r.). S-a amânat voit ca să intre în adoptare tacită şi ca să nu o dezbatem în Comisie. Am spus marţi, ar fi trebuit să aibă loc o dezbatere. Nu avem raport, OUG va trece de Senat, va intra în dezbatere, dacă va intra, la Camera Deputaţilor. Nu o să fie raport”, a afirmat Tánczos Barna, vineri, pentru MEDIAFIAX.

În schimb, tot marţi, OUG 114 a primit aviz favorabil de la Comisia economică a Senatului, dar fără amendamentele care au fost depuse.

De asemenea, senatorii PNL şi USR au solicitat, în plenul miercuri, prelungirea termenului de adoptare tacită a Ordonanţei, însă majoritatea parlamentară s-a opus. După refuzul PSD-ALDE, Opoziţia s-a retras din plen, şedinţa fiind sistată din lipsă de cvorum.

 

Dăncilă, luni la „Ora Premierului”, în plenul Camerei, la dezbaterea asupra OUG 114 fiscală

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va participa, luni ora 16.00, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea din cadrul „Orei Premierului”, pe marginea OUG 114 care introduce, printre altele, „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Solicitarea a fost făcută de grupul parlamentar al PNL.

Tema propusă de PNL la „Orei premierului”este intitulată „Opriţi Ordonanţa Lăcomiei, Ordonanţa care bagă România în faliment”.

Încă din 19 februarie, liberalii au transmis solicitarea ca şeful Executivului să participe la „Ora Premierului”, către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Liderul grupului deputaţilor liberali Raluca Turcan a afirmat că PNL „declară război împotriva Ordonanţei lăcomiei Guvernului PSD-ALDE şi o cheamă pe Viorica Dăncilă la Ora Premierului în Parlament pentru a-i cere oprirea OUG nr. 114”.

„Ordonanţa lăcomiei Guvernului PSD-ALDE bagă economia României în faliment şi toţi românii vor plăti scump prostiile acestei guvernări de analfabeţi economici. Efectele OUG 114/2018 sunt evidente: fiecare cetăţean român va fi obligat să plătească taxe şi impozite mai mari, la nivelul plafonului maxim; fiecare cetăţean român sau companie va plăti mai scump energia electrică, gazul şi energia termică, fiecare cetăţean român va plăti un abonament mai scump la internet, TV şi telefonie, fiecare cetăţean român va plăti rate mai mari pentru împrumuturile bancare şi vor fi înăsprite condiţiile de creditare.

Prin OUG 114 se va desfiinţa Pilonul 2 de pensii. Visul PSD-ALDE de a naţionaliza Pilonul 2 de pensii va fi pus în practică pentru că nicio firmă privată care administrează astăzi banii din Pilonul 2 de pensii nu va mai rămâne pe piaţă. Nu în ultimul rând, prin OUG 114, nu vor mai beneficia de creşterile de venituri la care au dreptul deţinuţii politici, persoanele persecutate în perioada comunistă, urmaşii celor care au murit la Revoluţie şi de răniţii din Revoluţie”, a spus Turcan.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici