- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.09.2014, 15:10)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OUG 55 privind migraţia aleşilor locali NU a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Ponta: Aleşii care au trecut deja nu-şi pierd mandatul/ Dragnea: Ordonanţa e în vigoare
Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată.
Urmărește
6298 afișări
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
UPDATE 15:10 - Dragnea: OUG 55 e în vigoare; cei care au trecut la alte partide, inclusiv PNL, fără probleme
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după ce OUG 55 care permite migraţia aleşilor locali nu a trecut la vot în Camera Deputaţilor, că Ordonanţa este în vigoare, el arătând că aleşii care au trecut la alte partide, inclusiv PNL, nu au probleme şi nimeni nu-şi pierde mandatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
”La această oră Ordonanţa este în vigoare. Cei care au trecut, inclusiv cei care au trecut la PNL, că tot au făcut ei plângere penală, rămân fără probleme. Nu-şi pierde nimeni mandatul”, a spus Dragnea, care a arătat că aleşii locali rămân trecuţi la alte partide, fără a-şi pierde mandatul, chiar dacă Ordonanţa va fi respinsă şi de Senat.
Dragnea a mai spus că i se pare foarte grav faptul că liberalii îi ameninţă pe primari cu plângeri penale şi a întrebat, retoric, dacă liderul PNL, Klaus Iohannis, le va face plâgeri penale şi aleşilor locali care au trecut la PNL.
”Ce mi se pare foarte grav – ameninţările pe care le practică în special liberalii. Ştiu foarte clar în Buzău cum sunt ameninţaţi primarii şi se pare că e în toată ţara. Sunt ameninţai că li se vor face plângeri penale la DNA. Mi se pare o infracţiune să şantajezi aleşii locali să semneze o adeziune sau să rămână la acelaşi partid”, a spus Dragnea, care a susţinut că ameninţările sunt făcute de către conducerea PNL.
”Sunt judeţe unde aleşi locali din alte partide au trecut la PNL. Sunt curios dacă domnul Iohannis le face şi colegilor de la PNL plângeri penale”, a spus Dragnea.
Dragnea, despre OUG 55: Habar nu am ce s-a întâmplat cu majoritatea PSD; eu am stat în prima bancă
Vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut, miercuri, că nu are habar ce s-a întâmplat cu majoritatea PSD în cazul OUG 55 care permite migraţia aleşilor locali şi care nu a întrunit numărul necesar de voturi în Camera Deputaţilor, el menţionând că a stat în prima bancă.
Întrebat ce s-a întâmplat cu majoritatea PSD, atât de prezentă în alte momente, Dragnea a răspuns: „Habar nu am, nu ştiu. O să vorbim cu liderii de grup, nu ştiu”.
El a arătat că nu ştie cum a votat fiecare parlamentar, că nu se ocupă de grupul parlamentar şi că a stat în prima bancă la sesiunea de vot final.
Solicitat să comenteze situaţia în care PSD ar fi avut, miercuri, teoretic, numărul de voturi necesar pentru a trece OUG 55, având în vedere că la următorul punct de pe ordinea de zi majoritatea guvernamentală a trecut proiectul de lege, Dragnea a răspuns: ”Nu ştiu. Eu nu ştiu fiecare cum a votat. Eu am stat în prima bancă. Nu mă ocup cu grupul parlamentar de la noi, nu sunt lider de grup, nu ştiu”.
Un răspuns la fel de evaziv a dat vicepremierul şi în ceea ce priveşte faptul că parlamentarii UDMR nu au susţinut Ordonanţa 55.
”Am înţeles că au votat cum le-a dictat propria conştiinţă. Sunt parlamentari, fiecare votează cum crede. În mod normal, noi ne aşteptam să susţină un act al Guvernului. Am văzut şi noi azi că s-au abţinut sau au votat împotrivă”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă se va discuta în coaliţie cu UDMR despre această situaţie, Dragnea a răspuns în acelaşi registru: ”Nu ştiu. Poate o să discutăm, poate nu. Dar nu e ceva foarte grav”.
UPDATE 14:35 - Ponta, după ce OUG 55 nu a trecut la vot în Cameră: Aleşii care au trecut deja nu-şi pierd mandatul
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, după ce OUG 55 privind migraţia aleşilor locali nu a trecut la vot în Camera Deputaţilor, că nimeni din cei care au trecut deja de la un partid la altul nu-şi va pierde mandatul, el arătând că situaţia e valabilă şi pentru cei care au trecut la PNL sau PDL.
”Eu cred că nu-şi pierde nimeni absolut niciun mandat, nici cei care au trecut la PNL-PDL, pe care îi vedeţi că au trecut”, a spus Ponta, care a participat la sesiunea de vot final a Camerei în care OUG 55 nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adopată.
”Au fost 195 de votrui «pentru», 110 «împotrivă», mai trebuiau încă 8. Colegii de la UDMR au spus foarte clar că nu votează şi au lipsit din deputaţi. Se va discuta la Senat”, a precizat Ponta.
El a arătat că se bucură foarte mult că ordonanţa trece deja de Parlament, arătând că în felul acesta se închide discuţia despre aceasta, putând fi atacatată la Curte când va deveni lege.
Ponta a evitat să spună dacă este supărat pe parlamentarii din arcul guvernamental pentru faptul că au absentat sau nu au votat ordonanţa.
”Absentează din toate părţile parlamentarii. Nu am dreptul ca prim-ministru să cenzurez activitatea lor. Şi nu sunt supărat niciodată pe nimeni, încerc doar să facem lucruri importante”, a mai spus Ponta.
El a spus că PNL şi PDL au transferat foarte mulţi primari şi consilieri, atât la Timiş, cât şi la Hunedoara.
”Nu înţeleg de fapt de ce în Parlament spun că sunt contra şi în teritoriu folosesc această lege. E un gen de ipocrizie care nu cred că ţine decât la cei foarte neinformaţi”, a spus Ponta.
Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a spus că speră ca ordonanţa să fie respinsă de Senat pentru a nu avea posibilitatea de a o contesta la Curtea Constituţională, iar Marton Arpad (UDMR) a spus că ordonanţa este în vigoare până când Parlamentul se pronunţă.
”Nevotarea ordonanţei nu înseamnă respingerea ei, trebuie adoptată o lege de respingere a acestei orodonanţe”, a explicat deputatul UDMR.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a mulţumit parlamentarilor care nu au fost timoraţi de prezenţa primului ministru.
Ordonanţa a fost criticată în timpul dezbaterilor de către reprezentanţii PNL, PDL şi ai PPDD, care au spus că votează împotriva ei, deoarece acest act normativ “deschide calea fraudării alegerilor”, este “o ticăloşie politică”, iar Parlamentul nu ar trebui să susţină traseismul politic.
“Practic, premierul Victor Ponta dă o ordonanţă pentru a crea un avantaj candidatului PSD Victor Ponta. Ordonanţa de urgenţă 55 este expresia fricii lui Victor Ponta. Şi de ceea ce îi este frică lui Victor Ponta, nu va scăpa!”, a spus George Scutaru (PNL).
“Pin această ordonanţă de urgenţă, Victor Ponta face terorism legislativ! Votaţi împotriva ordonanţei de fraudare a alegerilor şi arătaţi că nu sunteţi sclavi pe plantaţia baronilor locali!”, a precizat Valeria Schelean (PDL).
Şi deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a precizat că PPDD va vota împotriva ordonanţei, arătând că “nici pe vremea lui Ceauşescu nimeni nu şi-a permis să facă atâtea furăciuni”. Ciuhodaru a mai spus că el a semnat şi va vota moţiunea de cenzură iniţiată de PDL şi PNL.
Ordonanţa a fost criticată şi de către deputatul independent Remus Cernea, care a spus că aceasta este “încă o lovitură aplicată sistemului electoral din România”.
Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a apreciat, însă, că “aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia cuiva ca să poată fi mutaţi de colo până colo”, ci ei trebuie “să poată opta”. El a arătat că abordarea legată de “furatul alegerilor” este o temă “fumată” şi a precizat că opoziţia are luni posibilitatea să dezbată moţiunea de cenzură, care este “un roman fluviu «În căutarea timpului pierdut»”.
Astfel, s-au înregistrat 195 de voturi ”pentru”, 109 voturi ”împotrivă” şi 21 de abţineri.
”Ordonanţa nu a trecut”, a constatat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional.
Premierul Victor Ponta, care este şi deputat, a participat la vot.
OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe