OUG 68 vs. Legea stării de alertă: „Guvernul a preferat să exercite în acest fel autoritatea chiar cu riscul de a adopta un act contestabil”

  • Guvernul a adoptat OUG 68 ieri pentru a acoperi vidul legislativ din următoarele 3 zile, până când intră în vigoare legea privind starea de alertă
  • Având o lege care nu poate fi pusă în aplicare decât mai târziu, autorităţile au adoptat un act care, deşi nu are valoarea juridică a unei legi, se impune cu aceeaşi legitimitate.
  • „Guvernul a preferat să îşi exercite în acest fel autoritatea chiar cu riscul de a adopta un act contestabil”,spune avocatul Codrin Ţarălungă.
Urmărește
5685 afișări
Imaginea articolului OUG 68 vs. Legea stării de alertă: „Guvernul a preferat să exercite în acest fel autoritatea chiar cu riscul de a adopta un act contestabil”

OUG 68 vs. Legea stării de alertă: Guvernul a preferat să exercite în acest fel autoritatea chiar cu riscul de a adopta un act contestabil

Adoptarea OUG nr. 68/2020 în ultima parte a zilei de joi devoalează soluţia concepută de Statul român pentru a acoperi vidul legislativ care părea să se nască pentru perioada de 3 zile ce se interpunea între procesul de adoptare al Legii şi aplicarea ei.

„Nu este o soluţie neapărat ingenioasă, iar normele constituţionale sunt din nou “forţate” pentru că avansarea aplicării unor dispoziţii dintr-o lege deja adoptată prin adoptarea unei OUG cu, practic acelaşi conţinut, pare să nu respecte principiul constituţional conform căruia, cu titlu de excepţie, Executivul poate legifera în situaţii care nu suferă amânare şi în vederea soluţionării unei chestiuni urgenţe”, a precizat, pentru MEDIAFAX, avocatul Codrin Ţarălungă. 

Urgenţa nu se verifică în această situaţie: nu pentru că epidemia nu ar reprezenta o situaţie de criză care reclamă o intervenţie energică, ci pentru că situaţia - starea de alertă şi măsurile care se impun în vederea combaterii acesteia -  este deja reglementată.

Concret, având o lege care nu poate fi pusă în aplicare decât la o dată ulterioară, autorităţile au adoptat un act normativ care, deşi nu are valoarea juridică a unei legi, se impune cu aceeaşi legitimitate.

„Astfel, Guvernul este conştient de faptul că începând de luni, OUG fie va deveni caducă în condiţiile în care Legea (organică) care reglementează în aceeaşi materie va intră în vigoare, fie va fi invalidată de către Parlament dacă se va urma calea procesului legislativ normal (şi care presupune că o OUG este supusă aprobării Parlamentului care, chiar dacă este în afara sesiunii ordinare se convoacă în sesiune extraordinară în termen de 5 zile) însă a preferat să îşi exercite în acest fel autoritatea chiar cu riscul de a adopta un act contestabil”, mai precizează avocatul. 

Pentru a încerca să salvgardeze “constituţionalitatea” actului, Guvernul a adoptat ordonanţa 68/2020 pentru a modifica OUG nr. 21/2004 (care printre altele legifera şi în ceea ce priveşte starea de alertă), însă nu a stabilit măsurile chiar în actul de legiferare. Modificarea a constat în faptul că se da în competenţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă stabilirea planului de măsuri în starea de alertă.

„Procedând în acest fel, Guvernul a pus la adăpost consecinţa practică (măsurile în sine) de controlul de constituţionalitate pentru că o Hotărâre a unui organ precum este cel reprezentat de Comitetul pentru situaţii de urgenţă nu poate face obiectul unei analize a CCR”, mai arată sursa citată. 

Riscurile de declarare ca neconstituţională a OUG 68 sunt destul de reduse, iar în ceea ce priveşte Hotărârea Comitetului pentru situaţii de urgenţă acest risc este inexistent.

„Oricum, chiar şi în ipoteza contestării în faţa CCR a acestui fel de reglementare, consecinţele practice sunt de o importantă redusă pentru că, deşi Legea care o reglementează nu e în vigoare… suntem în stare de alertă”, mai arată Codrin Ţarălungă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici