- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OUG: Direcţia Investigaţii a CNSAS şi nu Colegiul va da prima decizie în orice dosar
Direcţia de Investigaţii a CNSAS va fi cea care, în urma verificărilor, va transmite celui vizat o înştiinţare potrivit căreia, în opinia cercetătorilor, a colaborat sau nu cu Securitatea, urmând ca această comunicare să poată fi contestată sau nu fie la Colegiu, fie la instanţă, conform noii legi.
OUG: Direcţia Investigaţii a CNSAS şi nu Colegiul va da prima decizie în orice dosar
Ordonanţa de Urgenţă adoptată, miercuri, de Guvern şi care permite continuarea activităţii CNSAS şi după ce Curtea Constituţională a decis că Legea de funcţionare a instituţiei e neconstituţională, instituie noul sistem pentru a evita vechiul traseu al documentelor, în care Colegiul se pronunţa atât în primă fază, cât şi în ceea ce priveşte momentul imediat ulterior, cel al contestaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Se elimină astfel ceea ce ni s-a părut de la început eronat în vechea lege, adică să fii judecat la contestaţie de acelaşi for care a dat primul verdict, prima decizie", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din Colegiul instituţiei.
În aceste condiţii, Direcţia de Investigaţii a CNSAS, cea care până acum avea datoria de a căuta în dosare şi de a întocmi documentaţia şi probatoriul în baza cărora erau luate deciziile de către membrii Colegiului, nu se va mai afla sub filtrul acestuia ci va acţiona independent.
Pe măsură ce arhivele sunt verificate şi indiciile adunate, Direcţia Investigaţii va comunica celor cercetaţi atât din oficiu, cât şi la cerere, ce consideră că reiese din documentele din dosare - colaborare sau necolaborare. Odată cu respectiva comunicare, celor cercetaţi le va parveni şi o copie după documentaţia ce-i incriminează, dacă este cazul. Potrivit aceloraşi surse, comunicarea Direcţiei Investigaţii va putea fi contestată de cel vizat, dacă acesta va considera de cuviinţă, fie la Colegiul instituţiei, fie direct în instanţă. Dacă se apelează la Colegiu, decizia acestuia poate fi deasemenea contestată ulterior în instanţă.
Sursele citate au mai precizat că aceasta este modificarea esenţială adusă legii CNSAS şi modului de funcţionare al instituţiei, restul fiind, mai degrabă, "formale".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO