OUG pe referendum, actualizată de AEP. Autoritatea a scos un articolul contestat înainte de a o adopta Guvernul Dăncilă

AEP a publicat pe site OUG pe referendum actualizată, din care a dispărut articolul referitor la obligaţia autorităţilor publice de a nu se pronunţa în campania pentru referendum sau pentru alegerile electorale. Viorica Dăncilă a anunţat că ordonanţa va fi adoptată miercuri de Guvern.

Urmărește
2483 afișări
Imaginea articolului OUG pe referendum, actualizată de AEP. Autoritatea a scos un articolul contestat înainte de a o adopta Guvernul Dăncilă

AEP a eliminat prevederi din OUG pe referendum. Guvernul urmează să o adopte miercuri

OUG pe referendum, actualizată. AEP a eliminat articolele controversate

Autoritatea Electorală Permanentă a postat, miercuri, pe site-ul oficial, o nouă variantă a Ordonanţei de urgenţă care vizează modificarea legislaţiei electorale la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai.

Astfel, a fost eliminat articolul 30 din varianta iniţială, publicată spre sfârşitul lunii aprilie, care obliga autorităţile publice de a nu se pronunţa în campania pentru referendum sau pentru alegerile electorale în favoarea sau defavoarea subiectului.

Articolul 30 din varianta iniţială a proiectului de OUG prevedea că:

„(1) Campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului. (2) În campania pentru referendum, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, în condiţiile legii, prin mitinguri, adunări, mijloace electronice, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

(3) În campania pentru referendumul naţional, partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale beneficiază de acces gratuit la serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune, inclusiv la studiourile teritoriale ale acestora, în condiţiile prezentei legi. (4) În termen de 5 zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului naţional, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune stabilesc, în baza solicitărilor făcute în scris de partidele politice, orarul pentru campania pentru referendum şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul partidelor politice şi al organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale la serviciile publice de radio şi televiziune, având în vedere următoarea pondere din timpii de antenă alocaţi: a) 4/5 din timpii de antenă se repartizează în mod proporţional partidelor politice parlamentare şi organizaţiilor cetăţenilor minorităţilor naţionale cu grup parlamentar propriu în ambele camere ale Parlamentului;

b) 1/5 din timpii de antenă se repartizează în mod proporţional partidelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu sunt reprezentate în Parlament, dar au obţinut la una din ultimele două alegeri generale cel puţin 50.000 de voturi.

(5) Mijloacele folosite în campania pentru referendum nu pot contraveni legii.

(6) Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Noua variantă elimină şi forma iniţială din proiectul de ordonanţă de urgenţă a articolului 49, care viza amenzile contravenţionale.

Articolul 49 din forma iniţială a ordonanţei arăta astfel: „Art. 491. – (1) Încălcarea art. 151 alin. (3) şi art. 30 alin. (1), (5) şi (6), constituie contravenţii care se sancţionează, în cazul referendumului naţional, cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei, iar în cazul referendumului local, cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. (2) Informarea alegătorului cu privire la opţiunea de a-şi exercita dreptul de vot numai pentru un singur scrutin, în situaţia prevăzută la art. 151 alin. (1), de către alte persoane decât preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, constituie contravenţie care se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către organismul electoral ierarhic superior. (4) Constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzute la alin. (2) se fac de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare”.

AEP a păstrat, însă, forma alineatelor (2) şi (3) ale articolului 5 din OUG care prevăd următoarele: "(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care vizează legislaţia electorală, în contextul în care AEP a solicitat unele modificări pentru referendumul din 26 mai şi pentru europarlamentare, deşi acest punct nu figurează pe ordinea de zi .

Referendumul pe justiţie va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici