- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.10.2014, 20:06)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OUG privind migraţia aleşilor a întărit poziţia PSD în CGMB şi a făcut loc pentru trei noi partide
Ordonanţa ce a permis, până vineri inclusiv, migraţia aleşilor locali, a întărit poziţia PSD în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi a introdus în consiliu trei noi formaţiuni politice, PMP, UNPR şi partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, urmare a plecărilor din PDL şi PPDD.
Urmărește
526 afișări
OUG privind migraţia aleşilor a întărit poziţia PSD în CGMB şi a făcut loc pentru trei noi partide (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
În urma alegerilor locale din 10 iunie 2012, cele mai multe mandate în CGMB, 37 din 55, au fost atribuite Uniunii Social Liberale (USL), formată din PSD, PNL şi PC, care şi-a asigurat, încă de la început, majoritatea de două treimi în Consiliu. PDL a primit 11 mandate, iar PPDD, şapte.
Din cele 37 de mandate care reveneau USL, 16 au revenit PSD, alte 15, PNL, iar patru, PC.
În CGMB au fost validate, iniţial, 55 de mandate, singurul mandat nevalidat fiind cel al lui Horaţiu Ţica (PDL).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Potrivit liderului grupului consilierilor municipali PNL, Cornel Pieptea, din cei 15 consilieri liberali care au fost validaţi după alegerile locale, 14 au rămas înscrişi în această formaţiune politică, iar Marcel Nicolaescu, care a deţinut şi funcţia de viceprimar al Capitalei, a trecut la PSD.
În ceea ce priveşte efectele ordonanţei privind migraţia aleşilor politici, liderul consilierilor PNL a arătat că aceasta nu a făcut decât să provoace "haos".
"Ordonanţa (OUG nr.55/2014 - n.r.) nu a făcut decât să provoce haos, pentru că nu a reglementat problema de fond respectiv, ordinea în care se face validarea supleanţilor, aşa cum se intenţiona", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Cornel Pieptea.
Din cele 10 mandate PDL validate după alegeri, acest partid mai are, în prezent, 5 reprezentanţi în CGMB, după ce cinci au optat pentru înscrierea în PMP.
Liderul consilierilor PDL, Mircea Raicu, este de părere că ordonanţa le-a dat "ilegal şi neconstituţional" celor cinci posibilitatea de a pleca la alt partid. "Unii au fost puşi pe listă de Elena Udrea şi au urmat-o în mod natural, alţii aveau probleme de incompatibilitate şi nu-şi mai găseau locul în organizaţie, iar alţii aveau interese personale", a declarat vineri, tot pentru MEDIAFAX, Mircea Raicu.
Dintre rândul celor şapte membri ai PPDD aflaţi în CGMB, doi au părăsit această formaţiune, datorită ordonanţei. Astfel, Florentina Gherghiceanu a trecut la UNPR, iar Cristina Nicolescu, la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu - Partidul Liberal Reformator, denumire a cărui înregistrare a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, însă decizia nu este definitivă.
Preşedintele filialei PPDD, filiala Bucureşti, Radu Orzaţă, care nu mai este membru CGMB, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii partidului vor ataca în instanţă această ordonanţă.
Vineri, la sfârşitul perioadei celor 45 de zile în care aleşii locali au putut migra, dintre cei 54 de consilieri municipali care alcătuiesc CGMB, 19 sunt de la PSD, patru de la PC, 14 de la PNL, cinci de la PDL, cinci de la PMP, cinci de la PPDD şi câte unul de la UNPR şi PLR.
Actuala majoritate din Consiliu, care este simplă, şi nu de două treimi, este formată din PSD, PC, PPDD, PMP, la care, în funcţie de proiectul supus dezbaterii, se alătură şi PLR sau UNPR, respectiv 33 de consilieri sau 34 ori 35, în funcţie de negocieri. Singura constantă în CGMB este opoziţia, care, în prezent, este formată din membrii grupurilor PNL şi PDL, respectiv 19 voturi.
PSD are, în acest moment, 19 consilieri generali, respectiv Ancuţa Sorina Comănici, Maria Popa, Gabriel Naghi, Valeriu Marian Manolache, Doru Giugula, Ion Stan, Mihai Peptan, Aurelia - Graţiela Drăghici, Bogdan Georgescu, Minică Boajă, Mircea Rizoiu, Dorin Popescu, Ramiro Robert Eduard Angelescu, Dragoş Florescu, Alexandru Dan Darabonţ, Alexandru Mocioacă, Angela Stoian, Peter Alexandrina, Marcel-Octavian Nicolaescu, plecat de la PNL.
Cei patru consilieri generali de la PC sunt: Mihnea Ştefan Tălau, Felix Mihai Tache, Cătălin Gheorghe Bologa şi Vlad Mustăciosu.
PNL este reprezentat în CGMB de Cornel Pieptea, Andrei Nicolae, Răzvan Sava, Catalin Câmpeanu, Cristian Olteanu, Ion Cosmin Ilina, Gabriel Tănase, Cornel Constantin Poterașu, Sorin Mărgărit, Mihai Comănescu, Ştefan Rădulescu, Manuela Popescu, Lăcrămioara Fontaura şi Adrian Neacșu.
Cele cinci mandate de consilier general ale PDL sunt deţinute de Simonei Creţu, Ionel-Cristinel Deaconescu, Mircea Cristian Raicu, Silviu Văduva şi Mihai Voicu. Horaţiu Ţica nu a fost validat nici în prezent.
PMP are tot cinci consilieri municipali: Virginia Mihailovici, Maria Mirela Dinu, Marius-Cristian Ţugurel, Cătălin Lucian Iliescu şi Gabriel Pârvu, ales şi viceprimar al Capitalei în locul lui Marcel Nicolaescu.
Despre Gabriel Pârvu, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că a fost incompatibil în perioada 5 mai 2010 - 2 mai 2011, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de consilier general în cadrul CGMB şi calitatea de administrator - membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării SA Bucureşti, iar în prezent se aşteaptă excluderea sa din CGMB. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Gabriel Pîrvu a fost în incompatibilitate, decizia devenind definitivă prin necontestare, la 26 martie 2014.
Tot o problemă de incompatibilitate are şi consilierul PNL, Gabriel Tănase, pentru care, de asemenea, se aşteaptă excluderea sa din CGMB.
PPDD este reprezentat de Gabriel Fătu, Marin Ştefănel, Dan Cătălin Zamfira, Cristina Livia Vasile şi Ana Popescu, după ce Cristina Elena Nicolescu a plecat la PLR, iar Florentina Gherghiceanu, la UNPR. Grupul acestui partid a suferit modificări privind componenţa. Astfel, dintre cei cinci membri actuali, trei au venit după ce Richard Vicenţiu Radu (fost Ghiţă), Iulia Zorkoczy şi Horaţiu Panaitescu au fost excluşi din CGMB. Aceştia se declaraseră independenţi, însă conducerea PPDD a cerut excluderea lor.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe