OUG privind plagiatele, la vot final în forma adoptată de comisie

Reexaminarea legii de aprobare a OUG privind plagiatele a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor fără a i se aduce nicio modificare faţă de forma adoptată săptămâna trecută în comisia de învăţământ şi fără a se ţine cont de observaţiile preşedintelui.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului OUG privind plagiatele, la vot final în forma adoptată de comisie

OUG privind plagiatele, la vot final în forma adoptată de comisie

Votul final a fost amânat, din lipsă de cvorum, pentru săptămâna viitoare.

Liberalii au propus o serie de amendamente care vizau modificarea Ordonanţei de urgenţă în concordanţă cu solicitările preşedintelui Klaus Iohannis, dar toate acestea au fost respinse.

"PNL a depus o serie de amendamente care aduceau această ordonanţă la forma iniţială. Să avem o instituţie – CNATDCU – de evaluare a eticii academice şi să se pună bazele unei autonomii universitare solide cu sancţiuni pentru cei care au încălcat legea, pentru că orice verdict de plagiat sau orice teză furată înseamnă, de fapt, vicierea şi afectarea tinerilor care au muncit şi au obţinut titlurile academice în mod corect şi a profesorilor coordonatori”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan în cadrul dezbaterilor generale.

Social-democraţii s-au opus modificării OUG pentru a o pune în acord cu solicitările preşedintelui Iohannis. ”Nu înţeleg de ce ministerul nu poate asigura în mod unitar criteriile privind cercetarea ştiinţifică, de ce trebuie ca tezele de doctorat să fie scoase din criteriile generale şi să se stabilească criterii unitare. Cele mai multe sesizări analizate, inclusiv în spaţiul public, au fost de la Universitatea Bucureşti. Se poate trage concluzia că Universitatea Bucureşti este prima care ar trebui evaluată şi, eventual, pusă sub semnul întrebării în ceea ce priveşte modul în care respectă criteriile de etică”, a declarat deputatul PSD Petru Andea.

Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat săptămâna trecută, cu 11 de voturi "pentru" şi 7 abţineri (PNL), ordonanţa de urgenţă nr 4/2016 prin care se modifică semnificativ modul în care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat, fără a aduce clarificările cerute de preşedintele Klaus Iohannis.

Membrii Comisiei au adus un singur amendament care vizează doctoratele care sunt acum în lucru la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU): „Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNATDCU şi tezele de doctorat care au fost susţinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”.

Practic, tezele suspectate ca fiind plagiate ar fi analizate după normele etice care au fost în vigoare la momentul realizării şi susţinerii tezei, nu după normele etice stricte de acum.

OUG păstrează şi prevederile potrivit cărora se poate renunţa la titlul de doctor, fără ca cei suspectaţi de plagiat să mai primească un verdict din partea CNATDCU.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în această speţă, decizională fiind Senatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici