Ovidiu Ganţ: Decât o armată de vameşi hoţi, plătiţi prost, mai bine străini, plătiţi bine

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că decât să aibă "o armată de vameşi hoţi, plătiţi prost", România ar putea angaja vameşi din străinătate, "cinstiţi", care să fie plătiţi bine, reducându-se astfel evaziunea la frontieră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
17 afișări

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a afirmat că susţine ideea angajării de echipe mixte de vameşi, formate din cetăţeni ai UE şi români, care să fie bine plătiţi, pentru că, reducând evaziunea la frontieră, salariile mari nu ar mai fi o problemă.

"Au zâmbit unii ieri (marţi - n.r.), când colegul meu Varujan Pambuccian, după o discuţie pe care a avut-o cu mine, a propus echipe mixte de vamă, cu vameşi din ţări ale UE. Nu e nicio glumă. Când un post din România se scoate la concurs, la acest post se poate prezenta orice cetăţean al UE, dacă doreşte. Sigur că nu-s atractive la salariile care există. Ele sunt atractive doar dacă prezumi că furi. Dacă prezumi că o să furi, sigur că o să te înghesui să devii vameş, dar dacă prezumi că vei câştiga cinstit, atunci nu e interesant la 1.000 de euro. Atunci, decât să avem o armată de vameşi care, în majoritate, sunt hoţi, plătiţi prost, mai bine o trupă mică, dar hotărâtă, plătită bine, care-şi face datoria", a declarat Ovidiu Ganţ.

În opinia sa, "ce se întâmplă zilele acestea la Vamă şi Poliţia de Frontieră arată o gestionare defectuoasă de la nivel central".

Ganţ a susţinut că, prin angajarea de echipe mixte de vameşi, mai ales "acolo unde e cert că se întâmplă lucruri rele - la graniţa cu Ucraina, Moldova şi Serbia, respectiv portul Constanţa", statul român ar avea doar de câştigat.

"Din sumele pe care statul le-ar câştiga din oprirea evaziunii la frontieră am putea plăti o armată întreagă de vameşi. Banii pe care-i pierde statul român din această activitate defectuoasă s-ar câştiga de nu ştiu câte ori dacă s-ar plăti un corp de vameşi eficienţi. Având drept de muncă în România germanii, francezii, austriecii, România ar putea face o ofertă consistentă pentru vameşi bine calificaţi şi cinstiţi", a declarat Ganţ.

Potrivit acestuia, România a mai trecut o dată printr-un astfel de episod "ultrasensibil", în anul 2000, când, pregătindu-se de aderarea la UE, a trebuit să reformeze Poliţia de Frontieră.

"Acest lucru nu l-am visat, ci l-am mai trăit o dată, în 2000, când ne chinuiam să îndeplinim criteriile de aderare la UE. O problemă ultrasensibilă a fost reformarea Poliţiei de Frontieră. Germania ne-a pus la dispoziţie consultanţă şi a fost un proiect de succes şi am demilitarizat Poliţia de Frontieră şi am organizat-o cu sprijin german, nu-i nicio ruşine, dimpotrivă", a conchis deputatul FDGR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici