PACT naţional propus de Iohannis. Tăriceanu: Acordul deturnează sensul referendumului / PSD vrea includerea a 7 ”aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că acordul propus partidelor de Klaus Iohannis nu face decât să deturneze sensul referendumului, care a fost pe teme de justiţie. ”Este o altă şmecherie” prin care încearcă realegerea sa ca şef al statului, a mai afirmat Tăriceanu.

Urmărește
5913 afișări
Imaginea articolului PACT naţional propus de Iohannis. Tăriceanu: Acordul deturnează sensul referendumului / PSD vrea includerea a 7 ”aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor

Tăriceanu refuză semnarea pactului propus de Iohannis: Acordul politic deturnează sensul referendumului. Este o altă şmecherie

”La consultările pe care le-am avut preşedintele nu a făcut nici cea mai mică menţiune cu privire la acest subiect. Prin urmare, acest anunţ nu face decât să deturneze sensul referendumului, care a fost clar referitor teme de justiţie şi nu a fost vorba de parcursul european, care nu cred că l-a pus cineva în discuţie. (...) Deci este o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal ca să ne aducă la cunoştiinţă intenţia de a propune un astfel de pact”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis vrea să încerce o mişcare prin care să fololosească acest instrument pentru realegerea lui ca preşedinte.

”Parcă ne-ar face chiar o propunere celor din coaliţie, ALDE plus PSD, să-l susţinem la prezidenţiale. Cred că este un pic cam mult să-i dăm posibilitatrea să fie şi arbitru, si jucător... Nu se poate, e mult prea mult, fiecare cred că trebuie să-şi vadă rolul şi prerogativele pe care le are”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a catalogat drept o ”şmecherie” demersul preşedintelui.

”Mie mi se pare nepotrivit acest demers, pentru că, de fapt, este o altă şmecherie. Dl Iohannis în loc să vină de la Sibiu să ne arate ce înseamnă comportamentul nemţesc, vine să ne înveţe pe noi, la Bucureşti, cum e cu şmecheriile. E păcat. Eu cred că România nu are nevoie de şmecheri, are nevoie de oameni serioşi”, a apreciat Căluin Popescu Tăriceanu.

La finalul declaraţiei, el a afirmat însă că va analiza şi va decide dacă ALDE va semna acordul propus de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

PSD vrea includerea a 7 ”aspecte vitale” în acordul politic, printre care condamnarea protocoalelor

PSD a anunţat că va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis cu privire la acordul politic şi va formula un răspuns oficial, dar susţine ca documentul să conţină şapte ”aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor secrete.

”PSD a luat la cunoştinţă, în urma conferinţei de presă a Preşedintelui Klaus Iohannis de astăzi, şi nu în timpul consultărilor, de intenţia acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis şi va formula un răspuns oficial. PSD susţine consensul politic pe temele majore de interes naţional, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real şi nu un joc electoral. PSD a susţinut şi va susţine întotdeauna orice înţelegere politică benefică interesului României”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, PSD propune ca acordul politic iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis să mai conţină şapte ”aspecte vitale”.

”Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conţină câteva aspecte vitale pentru interesul României:
1. Susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii.
2. Acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii. Justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă.
4. Asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii.
În ce priveşte includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, considerăm că politicienii nu au dreptul şi nu pot decide peste voinţa românilor. Cetăţenii s-au pronunţat deja asupra celor două întrebări.
Voinţa românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic”, se maia rată în comunicat.

Tăriceanu propune constituirea unei comisii de cod electoral pentru rezolvarea votului din Diaspora

Călin Popescu Tăriceanu a depus, la Senat, o solicitare de constituire a unei comisii de cod electoral, care să modifice legislaţia pentru rezolvarea problema secţiilor de vot din diaspora. El propune ca secţiile din străinătate să fie deschise timp de o săptămână pentru evitarea aglomeraţiei.

„Am văzut că preşedintele în intervenţia pe care a făcut-o s-a referit şi la problema soluţionării votului românilor la alegeri. Ieri (marţi-n.r) am depus în atenţia Biroului Permanent al Senatului şi al Camerei o notă prin care solicit ca la şedinţa Birourilor permanente reunite să se ia în considerare posibilitatea constituirii unei comisii de cod electoral, acre să modifice actualele prevederi astfel încât să elimine aceste disfuncţionalităţi. Soluţia pe care o voi propune este aceea a votului prelungit anticipat. Adică la secţia de vot din străinătate românii să poată veni să voteze cu o săptămână înainte. Secţiile de vot să fie deschise cu o săptămână înainte, să fie deschise permanent pe durata săptămânii, în funcţie de disponibilitatea de timp să vină să voteze fără să aibă presiunea aceasta a aglomerării din ziua votului. Fiecare care doreşte să îşi exercite votul să o poată face”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a afirmat că celelalte propuneri nu aduc rezultate pozitive din cauza birocraţiei.

„Votul prin corespondenţă sau votul electronic presupun o serie de etape birocratice prealabile complicate care nu duc la rezultat. De exemplu votul prin corespondenţă a fost utilizat la votul trecut de numai 2100 de persoane, conform statisticilor Ministerului de Externe. Deci soluţia nu este una viabilă”, a conchis Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici