Paleologu:Costurile campaniilor electorale,o sursă majoră pentru scârba cetăţenilor faţă de politică

Theodor Paleologu menţionează "nevoia de democraţie internă", de "prospeţime" şi "precizie" între motivele pentru care a decis să prezinte o moţiune la Convenţia Naţională a PDL, între obiectivele propuse fiind recâştigarea Bucureştiului sau integritatea campaniilor electorale.

Urmărește
6 afișări

Paleologu menţionează, în această moţiune de zece pagini, că motivul principal pentru susţinerea unei a treia moţiuni la congresul PDL este "însuşi exerciţiul democraţiei interne": dezbaterea de idei în interiorul partidului, eventualitatea reconfigurării diferitelor curente, comunicarea la scenă deschisă cu militanţii, simpatizanţii şi opinia publică.

"În forma sa actuală PDL e un partid nou, produs al campaniilor preşedintelui Băsescu în 2004, 2007, 2009 şi al fuziunii dintre PD şi PLD în 2007. Afluxul de noi membri a fost considerabil, iar aceştia îşi cer şi ei drepturile. Cu modestie, dar şi cu fermitate", se mai arată în moţiunea lui Paleologu.

Fostul ministru al Culturii mai spune că marii competitori trebuie să adune cât mai mulţi susţinători în jurul lor, "aşa că se exprimă cel mai adesea în formule vagi care nu-i angajează prea mult", pe când o moţiune minoritară "îşi poate permite să selecteze teme prioritare şi să propună soluţii concrete, precise, de natură să reprezinte repere în dezbaterea publică".

În ceea ce priveşte "investiţia în viitor: cercetare, cultură, educaţie", Paleologu menţionează că moţiunea sa nu îşi propune să fie în mod exclusiv una a "intelectualilor", dar că este normal ca acei membri PDL care provin, din punct de vedere profesional, din învăţământ, cercetare şi cultură, să atragă atenţia asupra rolului acestor domenii în dezvoltarea durabilă a societăţii.

Primul obiectiv de etapă al PDL îl constituie alegerile locale din 2012, se arată în moţiunea lui Paleologu, fiind subliniată necesitatea definirii unei strategii care să permită recâştigarea Bucureştiului şi cucerirea anumitor mari oraşe ca Iaşi, Constanţa, Timişoara. Al doilea obiectiv de etapă menţionat în moţiune vizează alegerile parlamentare din 2012.

"Costurile excesive, de-a dreptul indecente, ale campaniilor electorale sunt o sursă majoră atât pentru scârba cetăţenilor faţă de politică, cât şi pentru perpetuarea corupţiei. Ele trebuie limitate drastic prin reguli clare privind dimensiunea afişelor,
locurile special amenajate unde pot fi lipite, interzicerea meşurilor şi cadourilor electorale. În acelaşi timp, ele trebuie preluate integral de stat: buget fix pentru producerea materialelor informative (afişe, flyere etc.), asigurarea difuzării propunerilor fiecărui partid şi candidat de către poşta naţională, spaţii gratuite de publicitate electorală la televiziunea şi radioul publice. Doar în felul acesta vom putea asigura echitatea şi integritatea vieţii politice", potrivit textului moţiunii.

Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu au depus, luni, la Comisia pentru pregătirea Convenţiei Naţionale din 14 mai, cereri de candidatură, însoţite de moţiuni şi de semnături ale susţinătorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici