Paleologu spune că are puncte de divergenţă faţă de PDL în privinţa Legii Capitalei

Fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu a afirmat, luni, că are puncte de divergenţă faţă de PDL în privinţa Legii Capitalei, arătând că el susţine desfiinţarea sectoarelor şi alegerea unor viceprimari pe domenii.

Urmărește
3 afișări

"Am puncte de divergenţă faţă de PDL în privinţa Legii Capitalei. Eu nu simpatizez ideea menţinerii sectoarelor aşa cum sunt, primarul de sector este apropiat de electoratul care îl instalează în funcţie şi nu îl face sensibil la toate problemele", a spus Peleologu.

El a dat ca exemplu Sectorul 2, care este "campion la demolări şi avize dubioase" şi a menţionat că va combate întotdeauna primarul demolator chiar dacă este de la PDL.

Potrivit lui Paleologu, un alt punct de divergenţă cu PDL în privinţa Legii Capitalei se referă la numirea viceprimarilor pe sectoare. "Eu am propus să avem viceprimar pe domenii, nu pe sectoare. Nu e vorba de a fi un miniguvern", a explicat deputatul PDL, arătând că doreşte viceprimari pe domenii de sănătate, educaţie, cultură, transport şi infrastructură şi mediu, care să fie ordonatori de credite.

"Proiectul Legii Capitalei, avansat de colegi, este foarte bine inteţionat, dar se opreşte la jumătatea drumului, menţând sectoarele şi nerecunoscând importanţa centrului Capitalei", a apreciat Theodor Paleologu.

El l-a criticat pe actualul primar al Capitalei spuând că acesta este "campion la demolări". "Suntem la 12 fără cinci în ceea ce priveşte patrimoniul. Bucureştiul se îndreaptă înspre o direcţie greşită. Nici ceilalţi primari n-au făcut mare brânză, dar actualul primar este campion la demolări", a spsu Paleologu.

Teodor Paleologu a făcut aceste afirmaţii la dezbaterea "Bucureştiul încotro", organizată de Fundaţia Creştin-Democrată, condusă de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Baconschi a prezentat la dezbatere propunerile PDL în privinţa Legii Capitalei, arătând că aceasta prevede formarea unui buget agregat al Capitalei, înlocuirea celor şase primari de sector cu şase viceprimari de sector, acordarea de competenţe exclusive Primăriei Capitalei în domeniul urbanismului.

Baconschi a apreciat că în prezent Bucureştiul este format din "şase orăşele justapuse şi rivale" şi că este "o sorcovă amuzantă şi respingătoare".

Potrivit lui Baconshci vechiul clişeu "Bucureştiul Micul Paris" s-a prăfuit şi a dispărut.

PDL a lansat în dezbatere, la începutul lunii februarie, proiectul Legii Capitalei, care prevede ca funcţia de primar de sector să fie desfiinţată şi cei şase primari de sector să devină viceprimari, desemnaţi din rândul a 55 de consilieri aleşi uninominal.

Proiectul PDL prevede că primarul general va fi ales potrivit legii alegerilor locale. Consiliul Municipiului Bucureşti ar urma să fie compus din 55 de consilieri municipali, care vor fi aleşi uninominal, pe liste aparţinând partidelor sau candidaţilor independenţi.

Primarul general va subordona şase viceprimari desemnaţi dintre cei 55 de consilieri, prin votul majorităţii. Viceprimarii pot fi înlocuiţi tot prin votul majorităţii consilierilor.

Cele 6 sectoare vor fi subdiviziuni administrative teritoriale fără personalitate juridică, conform proiectului PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici