Pambuccian: La consultările de la Cotroceni a fost "un consens cu rezerve"

Deputatul Varujan Pambuccian a declarat, miercuri, că la consultările de la Cotroceni privind legea datelor personale a fost "un consens cu rezerve", arătând că un pas înapoi este că reţinerea datelor se face pe 3 ani, iar pozitivă e introducerea semnăturii electronice calificate.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Pambuccian: La consultările de la Cotroceni a fost "un consens cu rezerve"

Pambuccian: La consultările de la Cotroceni a fost "un consens cu rezerve" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Vorbim de un consens cu rezerve. Este vorba de proiectul de lege care se referă la retenţia datelor de trafic, care a fost declarat neconstituţional în integralitatea lui de către CC şi care acum a fost refăcut. Aici există un lucru pozitiv care apare în proiect, în primul rând nu se mai face vorbire despre datele conexe, în legătură cu datele de trafic. Partea de conexe a dispărut ceea ce este foarte bine, că acolo puteau să apară foarte multe lucruri pe care nu le poate controla nimeni. De asemenea, a apărut unn lucru pe care eu am încercat să-l introduc de multe ori şi anume obligativitatea ca fişierul electronic să fie semnat cu semnătură electronică calificată. Un pas pe care eu îl văd înapoi este termenul de retenţie. În 2008 când legea a trecut prin comisia de IT, eu am pus un termen de 6 luni, Germania are 4 luni, aici apar trei ani. De ce? Nu ştiu, pentru că directiva europeană vorbeşte de o perioadă între 6 luni şi 2 ani", a explicat Varujan Pambuccian.

El a spus că proiectul urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, probabil sub semnătura liderilor partidelor parlamentare şi va fi adoptat în această sesiune.

"Proiectul urmează să intre în Parlament, o să poată să fie modificat, e bine să fim foarte atenţi al el. Este bine să nu se poată preleva aceste date decât cu mandat de la judecător, al doilea lucru este să nu poată fi prelevate decât în formă electronică, semnat electronic şi transmiterea lui din mână în mână să poată să fie făcută cu semnătură electronică şi, al treilea lucru, să se pună un termne mai scurt de 3 ani. Eu am propus 6 luni", a spus Pambuccian.

"Preşedintele nu vrea repede sau încet adoptarea acestui proiect, îşi urmează cursul firesc.Va fi probabil însuşit în Parlament prin semnătura liderilor partidelor parlamentare.Ne-a fost pus la dispoziţie documentul în urmă cu două săptămâni, am avut timp să-l studiem. Cred că de acum înainte putem să ne exprimăm prim amendamente în Parlament", a mai arătat Pambuccian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici