Parlamentar britanic, furios după ce Boris Johnson a ratat o conferinţă pentru a merge în Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a renunţat la o conferinţă a conservatorilor din nordul Marii Britanii, care a avut loc vineri la Doncaster, cu doar câteva zile înainte de alegerile parţiale cruciale din Wakefield, pe care se aşteaptă ca conservatorii să le piardă pentru a merge în Ucraina.

Urmărește
613 afișări
Imaginea articolului Parlamentar britanic, furios după ce Boris Johnson a ratat o conferinţă pentru a merge în Ucraina

Boris Johnson

Downing Street a declarat că premierul a mers la Kiev pentru a-i oferi preşedintelui Volodimir Zelenski un program major de antrenament pentru forţele sale.

Afirmaţiile potrivit cărora Boris Johnson ar fi ratat o conferinţă a parlamentarilor din nordul ţării pentru o călătorie în Ucraina de teama unei recepţii proaste după partygate au fost respinse ca fiind „conspiraţii”.

Organizatorii conferinţei inaugurale a Grupului de Cercetare din Nord (NRG) au fost „nedumeriţi” că premierul nu a participat, dar li s-a spus că există un „motiv întemeiat” şi că acesta este „suficient de important”, relatează Sky News..

Totuşi, acest lucru nu a împiedicat speculaţiile potrivit cărora Johnson ar fi anulat participarea pentru a nu avea parte de o situaţie dificilă în urma scandalului Partygate şi a unei revolte majore a propriilor săi parlamentari.

Aliaţii lui Johnson au respins aceste afirmaţii, secretarul apărării Ben Wallace descriindu-le ca fiind „conspiraţii”.

El a spus că sunt „o mulţime de prostii”, adăugând că astfel de vizite trebuiau organizate în „secret total” şi că era important ca Boris Johnson să îşi arate sprijinul pentru un aliat aflat în război.

„Ajutarea Ucrainei să câştige şi încercarea de a ajuta acasă sunt legate. O parte din inflaţia pe care o vedem provine din preţurile la gaze şi alimente, care sunt parţial împinse în sus din cauza acestui conflict. Uimitor cum o călătorie importantă poate genera atâtea conspiraţii (...)”, scrie el pe Twitter.

Sky News precizează că un parlamentar conservator prezent la conferinţă a fost furios că premierul nu s-a prezentat la eveniment, adăugând că i s-a spus că Johnson „era în trenul spre Doncaster” vineri dimineaţă.

„Acesta este primul test de apropiere faţă de colegii săi şi l-a picat”, a spus parlamentarul.

Jake Berry, liderul NRG, a declarat că oamenii au fost „dezamăgiţi” de neprezentarea lui Johnson. El a spus că summitul a subliniat importanţa acordării unui control mai mare asupra regiunii, astfel încât să nu depindă doar de politicienii de la Whitehall. El a mai afirmat că, dacă oamenii din nord nu vor fi capabili să vadă beneficiile nivelării, conservatorii vor avea probleme la următoarele alegeri generale.

„Mişcarea primului ministru este o chestiune care ţine de Downing Street”, a declarat Berry pentru Channel 4 News.

„În mod clar, oamenii au fost dezamăgiţi. Am avut peste 30 de colegi aici şi 400 de membri. Ceea ce am prezentat astăzi (vineri - n.r.) aici sunt idei extrem de pozitive din nord, pentru nord, care sunt concepute pentru a atrage acei alegători din Wakefield şi din tot nordul Angliei. Este vorba despre alimentarea acestei dezbateri cu privire la modul în care aici, în nordul Angliei, putem prelua controlul asupra destinului nostru, fără a depinde de un prim-ministru de la Whitehall sau Kiev sau oriunde s-ar afla la un moment dat pentru a ne schimba viaţa. Oricine ar fi primul ministru, indiferent de ceea ce se află în manifestul Partidului Conservator, dacă oamenii nu se simt bine în legătură cu ceea ce conservatorii realizează în nord, vor fi alegeri foarte dificile. Nu aş fugi de acest lucru”, a spus el.

Henri Murison, director al Northern Powerhouse Partnership, care a participat, de asemenea, la evenimentul NRG, a declarat că decizia lui Boris Johnson de a nu participa a fost o „oportunitate ratată”.

Downing Street a declarat că Boris Johnson s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski la Kiev pentru a discuta despre lupta Ucrainei împotriva Rusiei şi pentru a oferi un program major de formare pentru forţele ucrainene „pentru a ajuta la susţinerea apărării lor eroice”.

Guvernul a declarat că programul, condus de Marea Britanie, are potenţialul de a antrena până la 10.000 de soldaţi la fiecare 120 de zile şi va ajuta atât soldaţii ucraineni noi, cât şi pe cei existenţi.

Iniţiativa va instrui şi va antrena forţele armate ucrainene folosind expertiza dovedită în luptă a armatei britanice, permiţându-le să îşi accelereze desfăşurarea, să îşi reconstruiască forţele şi să îşi intensifice rezistenţa în timp ce continuă să apere suveranitatea naţiunii lor împotriva invadatorilor ruşi, a adăugat Downing Street.

Johnson a devenit primul lider al unei ţări din G7 care a călătorit la Kiev când a mers pentru prima dată în aprilie.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat la acea vreme: „Îi urăm bun venit lui Boris Johnson la Kiev... Fiţi curajoşi, ca Boris. Fii curajos, ca Ucraina”.

Cea mai recentă călătorie a avut loc la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele român Klaus Iohannis şi liderul italian Mario Draghi s-au întâlnit cu Zelenski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici