Parlamentarii au afaceri cu statul de 258 de milioane de euro

Peste 70 de parlamentari au afaceri cu statul, acestea însumând peste 258 de milioane de euro, conform ultimelor declaraţii de interese publicate în baza Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, scrie "Gândul", citând cursdeguvernare.ro.

Urmărește
275 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii au afaceri cu statul de 258 de milioane de euro

Parlamentarii au afaceri cu statul de 258 de milioane de euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Publicaţia notează că 24 din 137 de senatori au afaceri declarate în sumă de 33,4 milioane de euro, iar 48 de deputaţi din 334 au afaceri de 224,8 milioane de euro.

"Din punct de vedere al repartiţiei politice, afacerile merg aproape simetric cu repartizarea mandatelor: 24 de parlamentari având afaceri cu statul sunt ai PDL, 20 de la PSD, 15 PNL, 9 UDMR, iar câte unul au conservatorii, progresiştii, independenţii şi Forumul Democrat al Germanilor din România", scrie "Gândul".

Din punctul de vedere al valorii contractelor cu statul, primele poziţii în lista aleşilor care au astfel de acte le revin unor parlamentari mai puţin cunoscuţi, dar care au încasat şi mai încasează sume de zeci de milioane de euro de la autorităţi locale sau centrale, companii de stat, regii autonome.

Aşa sunt senatorii Ion Toma (afaceri de 22,5 milioane de euro) şi Florin Constantinescu (16 milioane de euro) şi deputaţii Constantin Mazilu (13,5 milioane de euro), Florin Anghel (11,7 milioane de euro), Horia Teodorescu (9 milioane de euro), Gheorghe Ana (5 milioane de euro). Un alt gen de campion absolut este senatorul democrat-liberal Petru Başa, care are nu mai puţin de 617 contracte încheiate în ultimii doi ani cu instituţii ale statului, aproape toate aceste contracte fiind obţinute prin încredinţare directă, notează "Gândul".

Ziarul i-a intervievat pe câţiva dintre parlamentarii-campioni ai afacerilor cu statul, punând câteva întrebări simple: "Sunt profitabile afacerile cu statul? Li se pare moral aleşilor să aibă afaceri atât de consistente cu statul? Vor continua să facă afaceri cu statul? Atitudinea generală a fost de bagatelizare a subiectului".

"Petru Başa, senator PDL: «Trebuie să răspund, cumva, şi pentru ce am făcut înainte de a mă naşte?» Întrebarea de mai sus a senatorului, către reporterul «Gândul» este legată de un contract de 240.310 lei (aproximativ 66.000 de euro, la cursul de atunci), încheiat de firma sighişoreanului Petru Başa cu Primăria Sighişoara, în august 2008 - când dl. Başa era doar candidat de senator. "Dacă ăsta e un contract mare, ce să mai zic? În plus, a fost contractat înainte de a deveni senator. Ce pot face acum, trebuie să răspund, cumva, şi pentru ce am făcut înainte de a mă naşte?", scrie "Gândul.

Petru Başa are, prin firmele la care este asociat, 617 contracte cu entităţi statale. E adevărat, la unele dintre firme Başa este acţionar minoritar, iar multe dintre contracte au valori mici sau relativ mici, fiind încheiate pentru furnizarea serviciilor de telecomunicaţii sau pentru publicarea unor anunţuri publicitare. "Pentru fiecare articolaş s-a făcut contract, pentru fiecare abonament s-a făcut contract. Dacă adunaţi toate contractele ajungeţi la valori de câteva mii de euro, ceea ce nu se compară cu milioanele contractate de alţii", susţine demnitarul, citat de publicaţie.

Prin firma Ghecon Construct SRL, deputatul PSD Constantin Mazilu a încheiat 19 contracte în anii 2009 şi 2010 cu Administraţia Străzilor Bucureşti, Consiliul Judeţean Buzău, Primăria Valea Mare, Primăria Gusoieni, Primăria Zătreni, Primăria Ladeşti, judeţul Buzău, Consiliul Judeţean Vrancea, Primăria Gura Teghii, Primăria Fărtăteşti, Primăria Diculeşti, Primăria Sectorului 6, în valoare de 13,5 milioane de euro.

"În toate cazurile, spune Mazilu, contractările s-au făcut în urma unor licitaţii: «Personal, nu mă mai ocup de firme de câţiva ani. În general, nu sunt probleme, iar contractele în derulare sunt mai vechi. Toate sunt pe specificul firmei, majoritatea fiind lucrări utilitare - drumuri şi canalizări. Şi cum toate acestea sunt făcute de către primării, vrând-nevrând ai o relaţie cu statul. În ceea ce priveşte aspectul moralităţii obţinerii unor astfel de contracte, vă pot spune că toate au fost obţinute în urma unor licitaţii, niciunul prin încredinţare directă. Dacă firma ar fi fost aleasă dintr-o sută, aş fi zis, dar aşa... Ce se va întâmpla în viitor nu pot eu să vă spun, cu atât mai mult cu cât, acum, nu mă mai ocup în mod direct de afaceri»", conchide deputatul PSD, citat de "Gândul".

Deputatul Horia Teodorescu a încheiat zece contracte "grase" în anii 2008, 2009 şi 2010 (5 în 2010), prin firma Condor SRL, cu Consiliile Locale Beidaud, Luncaviţa, Cerna din judeţul Tulcea, Consiliul Local Gropeni, judeţul Brăila, Compania Naţională de Investiţii şi RADET Bucureşti, în valoare de 38.618.966 lei, notează "Gândul".

"Cu toate acestea, domnul Teodorescu se plânge că afacerile merg greu în Opoziţie. Dar speră că situaţia se va redresa: «În condiţiile acestea, eu nu mă mai ocup de firme. Sincer, vă spun că doar una dintre cele trei societăţi a încheiat contracte cu statul, fiind vorba de lucrări de canalizări, alimentare cu apă etc, celelalte derulând contracte în privat. Aceasta, pe lucrări edilitare, este înfiinţată în 1996 când nu aveam legătură cu politica. Nu am desfiinţat-o, pentru că acolo lucrează nişte oameni pe care ar fi trebuit să-i concediez, dacă lichidam. Vorbind despre aspectul moral, eu nu am încheiat niciodată contracte fără licitaţie. Ştiţi bine că nouă, celor din opoziţie, ni se dă puternic la gioale şi suntem controlaţi la sânge. Iar de acum încolo va fi şi mai şi. Cu toate astea, sper ca firma de care vorbim să mai apuce să participe la licitaţii, pentru că nu are niciun rost să desfiinţez o afacere veche numai pentru faptul că sunt ales o perioadă de timp»", notează "Gândul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici