Parlamentarii au comemorat 25 de ani de la Revoluţie, în absenţa preşedinţilor României de după 89

Parlamentarii s-a reunit, miercuri, într-o şedinţă solemnă, la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie, în absenţa foştilor şi actualului preşedinte în funcţie şi a celui ales, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea afirmând că eroii din 89 sunt comemoraţi câteva zile şi apoi sunt uitaţi.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii au comemorat 25 de ani de la Revoluţie, în absenţa preşedinţilor României de după 89

Parlamentarii au comemorat 25 de ani de la Revoluţie, în absenţa preşedinţilor României de după 89 (Imagine: Marius Dumbrăvean/Mediafax Foto)

La şedinţa solemnă nu au participat nici foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar nici preşedintele în funcţie, Traian Băsescu şi cel ales, Klaus Iohannis La rândul său, premierul Victor Ponta a participat doar pentru scurt timp, la începutul şedinţei.

La începutul şedinţei solemne, s-a păstrat un moment de reculegere în amintirea eroilor Revoluţiei Române.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat în cadrul şedinţei că eroii de la Revoluţie sunt cinstiţi în fiecare an câteva zile şi apoi sunt uitaţi.

”În fiecare an rememorăm destinul eroilor Revoluţiei, spunem cuvinte frumoase despre ei, îi comemorăm, îi pomenim, îi cinstim, pentru ca, de multe ori, să-i trecem în uitare până anul viitor. În felul acesta eroii din 89 trăiesc printre noi câteva zile după care mai apoi să dispară discret, liniştit înapoi în singuritătate. De cele mai multe ori, când ni se cere să spunem cinci nume ale eroilor care au pierit la revoluţie începem să ne bâlbâim ruşinos. Singurătatea eroilor devine o proiecţie a slăbiciunii noastre”, a afirmat Zgonea.

Deputatul minorităţilor naţionale Nicolae Mircovici, revoluţionar, a spus că trăieşte o mare dezamăgire că oamenii uită de jertfa din decembrie 1989 şi că trebuie pusă o presiune pe politicieni pentru ca aceştia să-şi facă datoria.

”Trăiesc o mare dezamăgire că am senzaţia că oamenii uită, cu ajutorul nemijlocit al celor care conduc ţara de un sfert de veac, jertfa de sânge din decembrie 1989, suferinţele urmaşilor căzuţi la datorie pentru liberate şi necazurile şi privaţiunile a celor care au participat la evenimente, dezamăgire şi nemulţumire pentru că cei cărora le-au predat puterea după 1989 nu au folosit-o pentru a face viaţa mai bună. Ne-au manipulat, ne-au minţit, ne-au distrus moral şi economic şi ne-au învrăjbit”, a spus Mircovici.

”Atenţionez că Revoluţia română a fost ocazia şi nu cauza. Cauza a fost ruperea legăturii dintre conducerea comunistă şi popor, transformarea minciunii în politică oficială, umilirea românilor. (...)Dacă nu vom ţine cont astăzi de acest lucru mâine s-ar putea să avem din nou o revoluţie română”, a spus Mircovici.

Deputatul PNL Petre Roman a vorbit de marile furturi ale tranziţiei.

”Şi astăzi vorbim de indisciplină, lipsă de răspundere şi imunitatea pentru abuzul legii e mult prea ridicat, pentru o ţară a UE. Cel mai greu în România este ca cetăţenii să beneficieze efectiv de drepturile prevăzute de lege. Cetăţeanul şi întreprinzătorul pot fi însă supuşi unor abuzuri, umilinţe şi îngenunchiaţi fără să poată să trage pe cine va răspundere, chiar şi dacă justiţia le dă într-un târziu dreptate. Fără disciplină sub lege avem ceea ce avem: arbitrariu, dezordine, hoţie organizată sub protecţie politică. În acelaşi timp cetăţenii sunt cei care plătesc incompetenţa şi incapacitatea guvernărilor de a disciplina ţara. (...) Am aflat în ultimul timp că sume uriaşe din bugetul statului au putut fi jefuite prin schemele de fraudare puse în operă de o mafie în care se aflau miniştri magistraţi şi afacerişti, în dispreţul legii”, a spus Petre Roman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici