Parlamentarii invocă deficitul sau corupţia când sunt întrebaţi despre folosirea impozitelor

Parlamentarii dau vina pe corupţie, pe deficitul bugetar sau pe actuala putere când sunt întrebaţi ce au făcut în ultima perioadă pentru ca taxele şi impozitele cetăţenilor să se regăsească în servicii îmbunătăţite.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii invocă deficitul sau corupţia când sunt întrebaţi despre folosirea impozitelor

Parlamentarii invocă deficitul sau corupţia când sunt întrebaţi despre folosirea impozitelor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

Un angajat cu un salariu mediu net pe economie de 1.400 lei lunar plăteşte anual statului cât jumătate dintr-o Dacia Logan, reiese dintr-o analiză realizată de jurnaliştii de la Ziarul Financiar.

Agenţia MEDIAFAX a întrebat câţiva parlamentari, de la diverse partide, ce au făcut în ultima perioadă pentru ca taxele şi impozitele plătite de cetăţeni să se regăsească în servicii îmbunătăţite din educaţie sau sănătate.

Fekete-Szabó András-Levente, liderul senatorilor UDMR, a declarat că important este faptul că statul nu este în colaps.

"Eu pot spune un lucru: statul român nu este în colaps. Te poţi întinde până unde îţi ajunge plapuma şi poţi face cheltuieli în conformitate cu veniturile. Nu poţi să mergi pe un deficit bugetar foarte mare, că trebuie să-l finanţeze cineva", a spus parlamentarul.

Potrivit acestuia, veniturile de la buget trebuie împărţite astfel încât să ajungă "peste tot".

"Aceste venituri trebuie împărţite în aşa fel încât să ajungă peste tot. Pentru a crea plus-valori trebuie să realizezi şi nişte investiţii. Asta am făcut în ultimii doi ani - s-a menţinut la un nivel de plutire tot ce înseamnă ţara asta", a spus senatorul Uniunii.

La rândul său, Iulian Urban, senator PDL, a afirmat că problemele apar legat de modul de folosire a resurselor colectate de la populaţie, din cauza corupţiei.

"Eu, în primul rând, asist, mai ales de vreo două săptămâni încoace, de când a fost acest şoc care s-a chemat ancheta DNA intrată în fieful celei mai puternice organizaţii a PDL, asist la un atac fără precedent care se dă din partea majorităţii politicienilor din aproape toate partidele împotriva celor două instituţii - DNA şi ANI - care, în momentul de faţă, sunt singurele care pot, prin activitatea lor, prin faptul că intră în această zonă a corupţiei, care a generat toate relele întâmplate în România", a spus Urban.

El a menţionat că s-a bătut să oprească atacurile politice la adresa DNA şi ANI. "Eu în Senat m-am bătut să fac tot ce se poate să opresc aceste tentative de atac la aceste două instituţii pentru a le da răgaz şi posibilitatea să aibă cât mai mult timp independenţa necesară să stârpească corupţia, să-i trimită în judecată şi la închisoare pe toţi cei care fură din bani publici", a spus senatorul PDL.

Potrivit acestuia, România arată ca un corp cuprins de cangrenă generalizată din cauza corupţiei.

"România arată ca un corp cuprins de cangrenă generalizată, în care, pe de o parte, partea sănătoasă a corpului livrează aceşti bani, omul ăla care plăteşte 15.000 lei, iar banii ăştia, prin acele zone cangrenoase, se scurg, să duc în buzunarele celor 1%, astfel încât nu ajung acolo unde este nevoie - în sănătate, în educaţie", a spus Urban.

La rândul său, deputatul PSD Mihai Tudose, preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, a declarat că încearcă să se opună, ca parlamentar, actualei guvernări.

"Încerc din răsputeri să dăm jos acest guvern incompetent, ca parlamentar. Şi astăzi am dat aviz negativ în comisia pe care o conduc la o Ordonanţă privind unele măsuri bugetare care amână toate drepturile câştigate, dar şi pentru amânarea până în 2014 a creşterii veniturilor persoanelor care au obţinut prin lege dreptul la indexare a indemnizaţiei privind sporurile pentru condiţii deosebit de grele", a spus deputatul PSD.

El a menţionat că a întrebat Ministerul de Finanţe care este impactul bugetar.

"Am pus o întrebare reprezentantului Ministerului de Finanţe: cam câţi credeţi că dintre aceste persoane care au lucrat în condiţii deosebit de grele rezistă până în 2014? Care este impactul bugetar? Răspunsul a fost: «Nu ştim, noi trebuie să reducem deficitul bugetar. Asta facem zi cu zi în Pasrlament. Noi, cei din opoziţie, încercăm în limite legale, să ne opunem dezastrului provocat de actuala guvernare»", a spus reprezentantul PSD.

ZF a început marţi o campanie referitoare la modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 miliarde euro) pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului.

Site-ul www.zf/buget 2012 va fi dedicat acestei teme. Spre ce trebuie îndreptaţi banii? De unde trebuie tăiate cheltuielile nejustificate? Care sunt sectoarele care multiplică banii, drept urmare
trebuie privilegiate? De ce ar trebui să existe în administraţie un control riguros al cheltuielilor, aşa cum se întâmplă în companii?

Un angajat cu un salariu net lunat pe economie adică 1.400 de lei, plăteşte statului, anual 15.000 de lei, adică cât o jumătate de Dacia Logan. Cum? Pentru a da angajatului 1.400 lei, lunar, angajatorul plăteşte statului încă 1.000 de lei lunar, adică 12.000 de lei pe an. Când, cu cei 1.400 de lei angajatul iese la cumpărături, el mai lasă statului, ca TVA, încă aproape un sfert din bani, adică 3.000 de lei anual. Dacă are maşină, pentru fiecare litru achiziţionat plăteşte acciză de 2 lei. Dacă este şi fumător, dă statului 32 de bani pentru fiecare ţigară, ca acciză. Şi încă nu şi-a plătit impozitul la casă şi locul de parcare.

(Material realizat de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici