- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentarii, nemulţumiţi după declaraţiile lui Taubman
Declaraţiile făcute, joi, la Bucureşti, de ambasadorul SUA în România, Nicholas Taubman, pe tema modificărilor aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală, au nemulţumit o parte a parlamentarilor români.
Olteanu: Taubman şi-a obţinut mandatul într-un mod care în România ar fi considerat corupţie
Preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ambasadorul SUA la Bucureşti Nicholas Taubman şi-a obţinut mandatul de ambasador într-un mod în care în România ar fi considerat „corupţie”, adăugând că, „în România, legislaţia o fac românii”.
„Este cazul ca domnul Taubman să-şi canalizeze acţiunile pe reprezentarea intereselor SUA în România. Dacă doreşte să se pronunţe asupra constrângerilor asupra libertăţii aduse prin recenta legislaţie din SUA, după 2001, este liber să o facă”, a declarat Olteanu, în replică la declaraţiile ambasadorului american referitoare la modificările aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de procedură penală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
De asemenea, el a apreciat că Taubman şi-a obţinut mandatul de ambasador într-un mod în care, în România, ar fi considerat „corupţie”, prin donaţiile către un candidat.
„În România, legislaţia o fac românii. Faptul că domnul Taubman şi-a obţinut mandatul de ambasador într-un mod în care, în România, ar fi considerat corupţie, nu-i permite să facă, în România, declaraţii care, făcute de un ambasador european în SUA, ar fi dezavuate de Congresul american”, a conchis Bogdan Olteanu.
În replică la afirmaţiile lui Bogdan Olteanu, preşedintele PIN, deputatul Cozmin Guşă, a declarat că cere oficial Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să adopte de urgenţă o poziţie prin care delimiteze poziţia forului legislativ de cea exprimată de Olteanu în legătură cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman.
"Intervenţia ambasadorului Taubman, pe care nu am motive să-l simpatizez de la începutul mandatului său, este una corectă şi care poate să sprijine procesul complicat al luptei anticorupţie în România. În acelaş timp, îmi exprim mirarea că preşedintele Camerei Deputaţilor a emis o asemenea opinie legat de declaraţia domnului Taubman, care, pe lângă faptul că este incorectă, poate să evoce chiar implicarea Parlamentului ca instituţie într-o luptă subiectivă a liderilor PNL de a-şi proteja corupţii faţă de presiunile DNA", a declarat Guşă pentru MEDIAFAX.
Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a declarat, joi, că un ambasador nu are menirea să facă aprecieri la adresa Parlamentului şi a legislaţiei referindu-se la afirmaţiile ambasadorului SUA la Bucureşti Nicholas Taubman privind modificările la Codul Penal şi Codul de procedură penală.
Bolcaş a precizat pentru MEDIAFAX că, personal, are o serie întreagă de critici de adus modificărilor făcute la Codul penal şi Codul de procedură penală, dar nu consideră că ambasadorul SUA poate să facă asemenea aprecieri la adresa Parlamentului.
"Ca să-ţi respecţi rangul diplomatic trebuie să te comporţi conform uzanţelor diplomatice", a spus Bolcaş.
Preşedintele Comisiei juridice Sergiu Andon (PC) a declarat că afirmaţiile lui Nicholas Taubman despre Parlament sunt un "amestec incalaficabil în activitatea unei înalte instituţii a statului român", iar concluziile sunt greşite, "bazate pe informaţii greşite şi pe o părere subiectivă".
Andon a precizat pentru MEDIAFAX că un lucru grav este şi că ambasadorul Taubman recidivează în asemenea atitudini, fiind informat unilateral şi neascultând toate opiniile factorilor responsabili sau măcar o parte dintre ele.
"În schimb, dezinformează, anunţând că a discutat cu toţi factorii responsabili, în realitate a ascultat o singură voce sau câteva voci unilaterale. Am văzut că a declarat că nu este nici avocat, nici judecător, îi spun cu calm şi francheţe că nu este nici ambasador", a adăugat Andon referindu-se la ambasadorul SUA.
Vicepreşedintele PD Ioan Oltean a declarat, joi, că ambasadorul SUA are dreptate când critică recentele modificări aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de procedură penală, arătând că îngrijorarea ambasadorului este "reală şi justificată".
Oltean a precizat pentru MEDIAFAX că, în acest moment, există încercări ale actualei puteri de a slăbi lupta împotriva corupţiei, de a diminua competenţele instanţelor de urmărire penală, prin modificările aduse Codului Penal şi Codului de procedură penală.
Potrivit lui Oltean, se pot face comentarii în legătură cu imixtiunea ambasadorului SUA în treburile unei instituţii a statului român, însă nu trebuie să existe o preocupare pentru acest lucru, fiind important faptul că există suficient temei pentru a face asemenea declaraţii şi că există o îngrijorare a Europei şi a altor prieteni.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat joi, că propunerile de amendamente pentru Codul penal şi Codul de procedură penală „sunt destul de îngrijorătoare, pentru români şi pentru prieteni ai României”.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO