Parlamentarii PNL, PDL şi PPDD părăsesc plenul pentru Avocatul Poporului şi conducerea SRTV

Parlamentarii PNL, PDL, PPDD şi neafiliaţi au părăsit, marţi, şedinţa în care urmează să fie numit, prin vot, un nou Avocat al Poporului şi preşedintele Societăţii Române de Televiziune, ca semn de protest faţă începerea cu întârziere a şedinţei.

Urmărește
803 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii PNL, PDL şi PPDD părăsesc plenul pentru Avocatul Poporului şi conducerea SRTV

Parlamentarii PNL, PDL şi PPDD părăsesc plenul pentru Avocatul Poporului şi conducerea SRTV (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Liderii grupurilor PNL şi PDL au criticat faptul că şedinţa Parlamentului nu a început la ora 13.30, aşa cum era prevăzut în program ci cu o intarziere de o oră.

La începutul şedinţei comune a Camarei Deputaţilor şi Senatului, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a subliniat că niciodată nu s-a întâmplat ca lucrările plenului reunit să fie amânate atât de mult. "Birourile Permanente Reunite au stabilit că la ora 13.30 va fi o şedinţă comună a Parlamentului. Niciodată, dar niciodată nu s-a întâmplat ca această şedinţă să fie amânată o oră şi un sfert pentru că una dintre Camere, Camera Deputaţilor în acest caz, şi-a prelungit programul de lucru", a spus senatorul liberal.

Acesta a subliniat că Birourile Reunite au stabilit la ora 13.30 "şedinţă comună şi nu prelungirea programului de lucru al Camerei Deputaţilor". "Eu cred că Senatul nu este la dispoziţia Camerei şi nu îşi face programul în funcţie de programul Camerei Deputaţilor şi nici invers", a spus liberalul.

Haşotti a amintit că, imediat ce preşedintele Camerei a anunţat prelungirea "la nesfârşit" a şedinţei, el le-am cerut senatorilor PNL "să plece, să părăsească lucrările plenului reunit". "Este un gest regretabil, un abuz care nu poate rămâne nesancţionat", a conchis liberalul.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, a anunţat că parlamentarii democrat-liberali părăsesc plenul reunit al celor două Camere. Acesta a arătat că parlamentarii PDL nu sunt de acord cu numirea ca Avocatul Poporului a lui Victor Ciorbea.

Parlamentarul a spus că, în cele zece obiective asumate de prim-ministru în vara lui 2012, în ceea ce priveşte nominalizarea în funcţia de Avocat al Poporului trebuia manifestat un consens politic la nivelul întregului spectru politic din Parlamentul României. "Întrucât până în momentul de faţă nu există manifestat acest consens politic, veniţi cu o ciorbă reîncălzită, nu este nicio problemă, puteţi să vi-o însuşiţi, dar PDL nu acceptă şi nu vrea să valideze printr-un vot o mascaradă pe care doriţi să o puneţi în practică" , a spus deputatul PDL.

Ulterior, deputatul independent Clement Negruţ a declarat că nu vor participa la votul în plenul reunit nici parlamentarii neafiliaţi.

Senatorii şi deputaţii s-au reunit, marţi după amiază, în şedinţă de plen reunit, pentru a numi, prin vot, un nou Avocat al Poporului şi pe preşedintele director-general al Societăţii Române de Televiziune.

Membrii Comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat, luni, în şedinţă comună, candidatura lui Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului. Ciorbea a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PSD din Parlament.

Pe de altă parte, actualul preşedinte interimar al SRTV, Stelian Tănase, a primit avizul comun al Comisiilor pentru Cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a fi ales preşedine al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

Pe ordinea de zi a plenului reunit se mai află votul pentru o serie de modificări, respectiv în privinţa componenţei Comitetului director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, a Delegaţiei Parlamentului României la Iniţiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară şi a Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est.

Senatorii şi deputaţii urmează să se exprime prin vot pentru modificarea componenţei nominale a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, precum şi în ceea ce priveşte Comisia specială comună a Parlamentului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Parlamentului se mai află modificarea componenţei nominale a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

Şedinţa, care a început cu o întarziere de peste o oră şi în urma prelungirii dezbaterilor în Camera Deputaţilor, este condusă de preşedinte Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

La şedinţă şi-au anunţat prezenţa 492 de deputaţi şi senatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici