- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.04.2019, 11:07)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul a dat undă verde REFERENDUMULUI pe tema Justiţiei/ UPDATE: Recomandările introduse de Comisiile Juridice, eliminate
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat cu 218 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 3 abţineri hotărârea parlamentară privind referendumul consultativ solicitat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema Justiţiei, eliminând recomandările făcute în Comisiile Juridice din Parlament.
Urmărește
2583 afișări
Parlamentul a votat Hotărârea privind REFERENDUMUL pe tema Justiţiei/ Opoziţia acuză PSD că vrea să condiţioneze referendumul lui Iohannis pe justiţie
Deputatul PSD Florin Iordache a solicitat reluarea votului în Parlament asupra articolului unic din Hotârârea privind referendumul pe justiţie, după solicitările pentru eliminarea unor recomandări votate în Comisiile Juridice.
"Vreau să ridic în faţa voastră o chestiune de procedură. Eu am fost cel care în numele PSD am spus că nu ne vom opune şi vom susţine în integralitate cererea preşedintelui. În aceste condiţii eu, eu înţeleg buna credinţă şi excesul de zel al colegilor din Comisia juridică, care au adăugat această sintagmă cu republicarea, cu legea 3 şi aşa mai departe. În aceste condiţii vă rog ca în articolul unic această suplimentare a articolului unic care nu face decât să invoce deciziile CCR şi prevederile Comsiiei de la Veneţia, să supuneţi votului eliminarea. Dacă preşedintele doreşte să supună votului un referendum să îşi asume în integralitate. Dacă acest referendum va îndeplini condiţiile de cvorum e de bine, dacă nu este responsabilitatea lui şi a grupurilor parlamentare PNL", a declarat Florin Iordache.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Anterior, parlamentarii au aprobat Hotărârea privind referendumul pe tema Justiţiei cu 263 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" o abţinere.
Liderul grupului parlamentarl PNL, Raluca Turcan, a solicitat eliminarea recomandărilor făcute de Comisiile parlamentare după sintagma "sesizarea CCR cu privire la ordonanţe" din textul scrisorii preşedintelui Klaus Iohannis.
"Eliminaţi textul care curge după sintagma «sesizarea CCR cu privire la ordonanţe». Vă solicităm să înlăturaţi ceea ce înseamnă recomandare, pentru că confundaţi procesul de referendum legislativ cu cel consultativ", a afirmat liberalul Raluca Turcan la tribuna Parlamentului.
Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat, marţi, favorabil solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiţiei pe data de 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.
În raportul prezentat în plen apar mai multe recomandări ale Comisiilor juridice cu privire la organizarea referendumului pe justiţie:
„1. Constituţia României, republicată: art 90 şi art 74 (2) „Problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care, potrivit art 74 (2) din Constituţie nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor”, ţinând cont de faptul cp lupta împotriva corupţiei a devenit o problemă cu caracter internaţional prin adoptarea Legii nr. 365 din 2004 pentru ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003.
2. Decizia CCR a României nr. 70/1999 „Preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ”.
3. Decizia CCR a României nr. 799/2011 Punerea în acord cu decizia nr. 799/2011 în sensul „..exceptării de la referendumul cerut de Preşedinte a problemelor de interes naţional care, aprobate prin exprimarea voinţei poporului, ar impune revizuirea Constituţiei”.
4. Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia: „III Pct 3. Textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţie, drepturile omului şi preeminenţa dreptului-statul de drept)”, sunt condiţiile din raportul adoptat, marţi, de comisiile juridice.
Textul scrisorii preşedintelui Klaus Iohannis privind referendumul consultativ pe justiţie este următorul:
"Stimate Domnule Preşedinte al Camderei Deputaţilor
În temeiul dispoziţiilor art 90 din Constituţie, precum şi ale art 2. şi art 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:
-Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie;
-Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.
Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate.
Cu întreaga consideraţie, Klaus Werner Iohannis".
Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.
La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe