Parlamentul European cere clarificări din partea CE privind acuzaţiile la adresa Corinei Creţu

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a cerut Comisiei Europene clarificări despre activităţile Corinei Creţu, comisarul UE pentru Politici Regionale, după ce site-ul Politico.eu a relatat că aproape jumătate din membrii personalului său ar fi demisionat de la începerea mandatului.

Urmărește
4285 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European cere clarificări din partea CE privind acuzaţiile la adresa Corinei Creţu

Parlamentul European cere clarificări din partea CE privind acuzaţiile la adresa Corinei Creţu (Imagine: Stefan Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

Ingeborg Grässle, preşedintele Comisiei PE pentru Control Bugetar, i-a trimis întrebări scrise despre Corina Creţu secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul.

"Într-un articol publicat de site-ul Politico.eu, au fost evidenţiate câteva probleme referitoare la «programul de lucru lejer» al doamnei Creţu, privind «tendinţele ei de a combina deplasările oficiale cu călătoriile private» şi privind «transportarea rudelor cu maşina de serviciu»", a scris Ingeborg Grässle, un eurodeputat german membru al grupului Partidului Popular European.

"Articolul publicat de site-ul Politico.eu ridică semne de întrebare privind conduita profesională a comisarului Corina Creţu", adaugă preşedintele Comisiei PE pentru Control Bugetar.

Grässle a justificat audierea făcând referiri la tratate europene care prevăd că "membrii Comisiei Europene au obligaţia de a desfăşura activităţile în interesul general al Uniunii Europene".

"Conform Codului deontologic al comisarilor, aceştia trebuie să se comporte în moduri demne de funcţie şi de atribuţii. Curtea Europeană pentru Justiţie a explicat că acest lucru presupune că membrii CE trebuie să respecte cele mai înalte standarde de conduită şi să se asigure că interesele generale sunt predilecte în mod permanent, nu doar asupra intereselor naţionale, ci şi asupra celor personale", subliniază Ingeborg Grässle.

Secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul, "va coopera", urmând să se prezinte la audieri pe 14 ianuarie, a transmis Executivul UE.

"Comisia Europeană va coopera deplin cu Parlamentul UE (...). Vom răspunde la toate întrebările PE", a explicat Alexander Winterstein, un reprezentant al CE.

Comisarul Corina Creţu nu a putut fi contactată până la ora transmiterii acestei ştiri.

Site-ul Politico.eu a scris la începutul lunii decembrie că aproape jumătate dintre colaboratorii comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, au demisionat în primul an de mandat, din cauza obiceiurilor acesteia, oferind ca exemple tendinţa de a îmbina călătoriile oficiale cu cele personale sau sarcini atribuite angajaţilor. Potrivit unor foşti şi actuali angajaţi ai cabinetului Corinei Creţu, biroul comisarului român ar fi "în haos", după plecarea mai multor membri ai personalului. Numărul neobişnuit de mare de demisii - opt din 19 angajaţi ai biroului său au plecat în 12 luni - vine pe fondul îngrijorărilor privind programul lejer de lucru al comisarului şi privind tendinţa sa de a îmbina călătoriile oficiale cu cele private şi de a cere angajaţilor săi să îndeplinească sarcini personale, precum spălarea rufelor, cumpărături sau transportarea unor membri ai familiei cu maşina, au precizat sursele citate de Politico.eu.

Atunci, Corina Creţu s-a declarat "uluită" de "atacul" site-ului Politico.eu. "Nu am ce să răspund, pentru că nu vreau să transform Comisia Europeană într-o casă a bârfelor. Eu cred că sunt date concrete şi, din acest punct de vedere, vă asigur de onestitatea şi integritatea mea. Sunt uluită de acest atac şi suntem toţi şocaţi, inclusiv în cabinet, pentru că nu există nicio evidenţă, nicio bază faţă de nimic din ce se scrie acolo", a declarat comisarul european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici