Parlamentul UE se extinde în vederea următoarelor alegeri europene. În legislatura viitoare, cea care va începe după alegerile din iunie 2024, locurile în Parlamentul European vor creşte: vor fi 720, cu 15 mai multe decât cele actuale.
Distribuţia lor „politică” va depinde de rezultatul votului cetăţenilor, dar distribuţia geografică a fost deja definită. Iar cele care vor beneficia cel mai mult vor fi Franţa, Spania şi Ţările de Jos/Olanda, care vor avea o creştere de câte doi europarlamentari.
Schimbarea este legată de tendinţa demografică din statele membre. Pe lângă cele trei ţări deja menţionate, Belgia, Danemarca, Irlanda, Letonia, Austria, Polonia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda îşi vor creşte reprezentarea în Camera Europeană, câştigând câte un loc. Cu o populaţie în scădere mare, România n-a primit niciun loc în plus.
Mâine, miercuri, 13 septembrie, Parlamentul European va da undă verde noii repartizări, chiar dacă propunerea finală este diferită de cea prezentată de europarlamentari în iunie trecut.
Comisia pentru Afaceri Constituţionale propusese o creştere cu doar 11 locuri pentru nouă ţări (două fiecare pentru Spania şi Ţările de Jos, unul pentru celelalte). Pe listă nu era nici Belgia, nici Polonia, şi, mai presus de toate, nu era Franţa.
Apoi, mingea a trecut la Consiliul European care, pe 27 iulie (prin procedură scrisă) a dus dosarul înainte, modificând repartizarea locurilor şi adăugând încă două pentru Franţa, unul pentru Belgia şi unul pentru Polonia.
Delegaţia franceză va rămâne a doua ca număr de deputaţi europeni (în spatele Germaniei care alege 96), dar va trece de la 79 la 81 de locuri.