Principalii câştigători sunt Franţa, Spania şi Olanda, întrucât fiecare dintre aceste ţări va câştiga câte doi eurodeputaţi, în timp ce ţările care vor adăuga încă unul sunt Austria, Belgia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Letonia, Irlanda şi Danemarca, potrivit unui document al Consiliului UE din 26 iulie. Nicio ţară nu va pierde vreun loc în Parlamentul European.
Modificările, care mai au nevoie de aprobarea juridică oficială a Consiliului European şi a Parlamentului însuşi, vor duce numărul de locuri de la 705 la 720 între 2024 şi 2029.
Parlamentul, care nu are puterea de a decide singur asupra propriei compoziţii, îşi schiţase o formă uşor diferită, care ar fi dus creşterea la doar 716. În negocierile dintre guverne, Franţa, Belgia şi Polonia au câştigat argumentele pentru a adăuga încă patru locuri.
Locurile sunt distribuite în funcţie de un calcul care ţine cont de schimbările în ceea ce priveşte mărimea populaţiei, dar care, de asemenea, supra-reprezintă uşor cele mai mici ţări membre ale UE.
Wouter Wolfs, cercetător la Institutul de Guvernanţă Publică de la KU Leuven, a scris că Franţa, Belgia şi Polonia au fost „marii câştigători”, deoarece locurile lor suplimentare nu au fost „neapărat necesare” pentru a rămâne în conformitate cu principiile care guvernează compoziţia Parlamentului.
„Decizia Consiliului merge dincolo de ceea ce era strict necesar”, a scris pentru POLITICO europarlamentarul Loránt Vincze, unul dintre principalii autori ai poziţiei Parlamentului. „Vom discuta decizia în Parlamentul European după vacanţa de vară”, a spus el.