- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.06.2013, 14:35)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul modifică Regulamentul şedinţelor comune
Parlamentul a adoptat, miercuri, în unanimitate, modificarea Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede că cele două Camere se întrunesc în şedinţă comună şi pentru stabilirea indemnizaţiei parlamentarilor şi adoptarea Codului de conduită.
Urmărește
157 afișări
Parlamentul modifică Regulamentul şedinţelor comune (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat că din cauza faptului că nu a fost publicată în Monitorul Oficial motivaţia la decizia de neconstituţionalitate a Statului deputaţilor şi senatorilor, se ia în discuţie modificarea Regulamentului şedinţelor comune.
Modificările Regulamentului mai prevăd că cele două Camere se întrunesc în şedinţă comună şi pentru aprobarea Strategiei naţionale de apărare a ţării, numirea, la propunerea preşedintelui, a directorilor Serviciilor de informaţii, stabilirea Statutului deputaţilor şi senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a altor drepturi ale acestora, numirea Avocatului Poporului, numirea şi revocarea membrilor Curţii de Conturi, adoptarea legilor de aderare a României la tratatele UE şi Nord Atlantice, adoptarea Codului de conduită a deputaţilor şi senatorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Potrivit acestor modificări, deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să participe la şedinţe şi pot solicita în scris liderului grupului parlamentar permisiunea de absenta de la lucrări comune pentru rezolvarea unor probleme legate de exercitarea mandatului sau probleme personale, iar în cazul unor situaţii neprevăzute, parlamentarul se poate adresa Biroului Permanent pentru motivarea absenţelor.
Parlamentarii au mai introdus în Regulament faptul că neparticiparea parlamentarului la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei şi Senatului se va considera absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau senatorului respectiv, cu excepţia motivării absenţelor.
Alte modificări ale Regulamentului se referă la cazul în care o iniţiativă legislativă anterioară legii de revizuire a Constituţiei din 2003 sau o iniţiativă de revizuire a Constituţiei este adoptată în redactări diferite de către cele două Camere, iar comisia de mediere nu ajunge la un acord, ori dacă una din Camere nu adoptă raportul comisiei de mediere, textele în divergenţă se vor supune dezbaterii Camerei Deputaţilor şi Senatului în şedinţă comună.
Regulemantul modificat mai prevede şi faptul că procedura de punere sub acuzare a preşedintelui României se va declanşa pe baza unei cererei semnată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în loc de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, cum era până acum.
Dacă în urma audierii pentru postului de ministru, un candidat primeşte aviz negativ de la Comisii, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau să o menţină pe cea iniţială.
Dezbaterile asupra rapoartelor ce se prezintă Parlamentului de către autorităţile publice care au obligaţia să facă acest lucru trebuie să fie finalizate în cel mult 6 luni de la depunerea lor la Birourile Permanente.
Proiectul de hotărâre mai vizează şi mecanismele de constituire a comisiilor comune permanente, a grupurilor de prietenie cu alte Parlamente, a delegaţiilor, a comisiilor speciale şi a comisiilor de anchetă, sunt clarificate proceduri parlamentare de desfăşurare a lucrărilor din comisii şi plenul reunit, precum şi a celor referitoare la acordarea încrederii acordate Guvernului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe