- Home
- Politic
- (03.06.2020, 13:13)
- Alina Eftimie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul nu poate stabili data alegerilor locale. Decizia CCR pe tema prelungirii mandatelor primarilor: Ordonanţa de Urgenţă este neconstituţională
Urmărește
5337 afișări
Curtea Constituţională a decis în urmă cu puţin timp, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională. De asemenea şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională.
Judecătorii CCR spun că prelungirea mandatelor trebuie făcută prin Parlament si nu prin ordonanţă de urgenţă, mai exact se poate face doar prin lege. Iar data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleşilor locali. Astfel, Parlamentul va trebui sa discute cu Guvernul, in colaborare constitutionala.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Ce a transmis CCR, după deliberare
Legea privind prelungirea mandatelor aleşilor locali este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale sunt neconstituţionale.
Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale „consacră un paralelism legislativ nepermis”, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare OUG nr. 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
„Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie”, arată CCR.
Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost formulată de 71 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.
În privinţa obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea OUG nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, Curtea Constituţională a dispus conexarea acestora.
În urma deliberărilor, CCR a admis cu majoritate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât OUG nr. 44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, contrare art.1 alin.(4) şi (5), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(6) din Constituţie.
„Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale a fost realizată prin OUG nr. 44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba”, arată CCR.
Totodată, CCR precizează că Parlamentului îi revine sarcina de a reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe