O nouă propunere legislativă depusă la Parlament prevede sterilizarea obligatorie a câinilor cu sau fără stăpân, care nu dețin acte de pedigree. Proiectul de lege modifică OUG nr. 155/2001, care reglementează gestionarea câinilor fără stăpân, și stabilește excepții doar în cazul câinilor cu probleme de sănătate.
„Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân care nu dețin Act De Origine (COR.Pedigree) și drept de montă eliberate de către o Asociație Chinologică Română recunoscută de Federația Chinologică Internațională, excepție făcând câinii a căror stare de sănătate este precară”, prevede proiectul inițiat de grupul parlamentar al POT.
În același timp, proiectul definește abandonul ca fiind lăsarea unui câine fără hrană, adăpost sau tratament medical, fie pe domeniul public, fie pe cel privat. În ceea ce privește eutanasierea câinilor, aceasta va fi reglementată printr-o procedură clară, iar decizia va fi publicată atât fizic, cât și online, cu minimum trei zile înainte de efectuarea acesteia.
Conform inițiatorilor, fenomenul câinilor abandonati provine în mare parte de la câinii cu stăpân care nu sunt sterilizați. În România, din cele 4,7 milioane de câini înregistrați, doar 892.889 au fost sterilizați.
„Iată, deci, unde este principala sursă a câinilor fără stăpân. Aceștia nu sunt în realitate câini fără stăpân, ci câini nedoriți care, ulterior, sunt abandonați fie pe domeniul public, fie pe cel privat. Acest fenomen trebuie stopat iar singura acțiune umană și firească este sterilizarea atât a câinilor cu stăpân, cât și a celor fără stăpân.”, au subliniat aceștia.