- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.09.2017, 19:22)
- Adrian Ilie
Parlamentul României îşi exprimă regretul pentru promulgarea Legii educaţiei: Ucraina să respecte dreptul minorităţii româneşti de a învăţa în limba maternă
Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au dat publicităţii, marţi, o declaraţie comună în care îşi exprimă regretul pentru promulgarea Legii ucrainene a educaţiei şi solicită Ucrainei să respecte dreptul minorităţii româneşti de a învăţa în limba maternă
Urmărește
159 afișări
Parlamentul României îşi exprimă regretul pentru promulgarea Legii educaţiei: Ucraina să respecte dreptul minorităţii româneşti de a învăţa în limba maternă
”Parlamentul României îşi exprimă profundul regret că preşedintele Ucrainei a promulgat Legea educaţiei la 25 septembrie a.c., în pofida tuturor demersurilor efectuate pentru a semnala părţii ucrainene neajunsurile acestui act normativ, în sensul diminuării semnificative a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii româneşti”, susţin preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu reamintesc angajamentul Ucrainei că drepturile minorităţilor vor fi respectate, angajament transmis în mod repetat părţii române.
”Avem în vedere continuarea demersurilor prin mijloacele diplomaţiei parlamentare, în plan bilateral urmând ca o delegaţie formată din deputaţi şi senatori ai Parlamentul României să efectueze, în cel mai scurt timp posibil, o vizită la Kiev pentru a iniţia un dialog politic cu autorităţile ucrainene competente, în scopul soluţionării conform standardelor europene a situaţiei create de promulgarea Legii educaţiei în raport cu învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale. Vom acţiona cu stăruinţă şi în cadrul organizaţiilor internaţionale cu atribuţii în domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei şi Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale şi Comisia de la Veneţia), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificări legislative în domeniul educaţiei din Ucraina”, anunţă preşedinţii Parlamentului român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
”Reiterăm solicitarea fermă ca partea ucraineană să recunoască şi să respecte, potrivit normelor şi standardelor internaţionale, dreptul persoanelor aparţinând minorităţii româneşti de a învăţa în limba sa maternă”, încheie Dragnea şi Tăriceanu.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, luni seară, noua Lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale, liderul ucrainean evidenţiind, totuşi, necesitatea respectării drepturilor tuturor comunităţilor etnice, a anunţat Preşedinţia de la Kiev.
"Aceasta este una dintre cele mai importante reforme", a transmis Petro Poroşenko, observând că legea consolidează rolul limbii ucrainene în procesul educaţional. "În acelaşi timp, Petro Poroşenko a evidenţiat importanţa respectării cu stricteţe a drepturilor minorităţilor din Ucraina", precizează Preşedinţia de la Kiev.
"Ucraina a demonstrat şi continuă să demonstreze că are o abordare privind drepturile minorităţilor conformă cu obligaţiile internaţionale, compatibilă cu standardele europene, un exemplu pentru ţările vecine", a subliniat Petro Poroşenko. Preşedintele Ucrainei a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Educaţiei să iniţieze consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Europei, pe tema educaţiei.
Citeşte şi: Călin Popescu-Tăriceanu nu exclude eventualitatea ca Guvernul să atace la CCR dosarul Belina
Citeşte şi: Deputaţii vor face interviuri video pentru a-şi promova activitatea pe Facebook şi pe Youtube
Citeşte şi: PNL cere convocarea comisiilor pentru a respinge legea UMDR privind pragul de 10%. Şedinţa, amânată
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20