Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară pentru a-i invita pe Băsescu şi Boc

Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară, la începutul lunii iulie, pentru a-i invita pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc în plenul Legislativului, urmare a măsurilor de austeritate luate.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară pentru a-i invita pe Băsescu şi Boc

Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară pentru a-i invita pe Băsescu şi Boc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară, la începutul lunii iulie, pentru a-i invita pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc în plenul Legislativului, urmare a măsurilor de austeritate luate.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după şedinţa Birourilor Permanente reunite de luni.

Geoană a precizat că şeful statului nu este obligat de Constituţie să dea curs unei astfel de invitaţii, dar că ar fi de datoria sa să prezinte un mesaj către naţiune, în actuala situaţie economică şi socială. Iniţiativa pentru invitarea în Parlament a preşedintelui Băsescu i-a aparţinut preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, a menţionat Geoană.

Propunerea de invitare a lui Emil Boc în Parlament imediat după adoptarea OUG privind majorarea TVA a fost făcută de liberali, a mai precizat preşedintele Senatului.

Geoană a spus că Voiculescu a solicitat ca preşedintele Băsescu să fie invitat în faţa Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare, cu ocazia unei sesiuni extraordinare.

"În opinia domniei sale şi în opinia unui număr important de colegi, inclusiv a mea, într-un astfel de moment, preşedintele trebuie să vină în faţa naţiunii cu un raport cu privire la starea naţiunii şi, aşa cum pe 6 mai a venit în faţa ţării, la televizor, spunând care sunt măsurile pe care le propune, credem că şi în acest moment preşedintele ar trebui să facă un gest similar", a arătat preşedintele Senatului.

Menţionând că Traian Băsescu nu este obligat de Constituţie să vină în faţa Parlamentului, Mircea Geoană a arătat că, potrivit deciziei Birourilor reunite, grupurile parlamentare care doresc să iniţieze această invitaţie către preşedintele României vor trebui să o transmită şefului statului, urmând să vadă dacă acesta o va onora.

"Dacă va decide să o onoreze, atunci vom convoca o sesiune extraordinară pentru a putea să ascultăm eventualul mesaj al preşedintelui", a subliniat el.

Preşedintele Senatului a spus că o altă propunere avansată de vicepreşedintele Dan Voiculescu a fost aceea de a-l invita pe primul-ministru în faţa plenului reunit, în sesiune extraordinară.

"Probabil că miercuri Executivul va adopta ordonanţele de urgenţă cu privire la creşterea TVA la 24% şi cu privire la alte măsuri de austeritate primite cu atâta teamă, ostilitate manifestată de către populaţia României şi, în condiţiile în care vom vedea care este forma finală asupra căreia Guvernul se va opri, atunci vom putea să adresăm primului-ministru o invitaţie să vină în faţa Parlamentului", a spus Geoană.

Potrivit lui Mircea Geoană, grupul parlamentar al PNL a anunţat că, de îndată ce o astfel de ordonanţă va fi publicată în Monitorul Oficial, va solicita o sesiune extraordinară, cu invitarea primului-ministru, preşedintele Senatului arătâmd că propunerea va fi sprijinită şi de PSD+PC.

"Deci, ne putem aştepta, în perioada următoare, la clarificări necesare, utile şi de neocolit din partea puterii executive şi unde, clar, că şi preşedintele României are un rol covârşitor în adoptarea deciziilor", a conchis Mircea Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici