Parlamentul se reuneşte miercuri pentru declaraţia politică privind demisia preşedintelui Băsescu

Cele două Camere ale Parlamentului se reunesc, miercuri, pentru a discuta şi supune votului declaraţia politică prin care i se cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, şeful statului transmiţându-le deja "domnilor" care îi cer plecarea din funcţie că nu ia în considerare demersurile.

Urmărește
608 afișări
Imaginea articolului Parlamentul se reuneşte miercuri pentru declaraţia politică privind demisia preşedintelui Băsescu

Parlamentul se reuneşte miercuri pentru declaraţia politică privind demisia preşedintelui Băsescu

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată să înceapă miercuri la ora 10.00, după ce, în cursul dimineţii, urmează să aibă loc şi o reuniune a Birourilor permanente, în care să fie definitivată ordinea de zi.

Propunerea de adoptare a unei declaraţii politice privind demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a cazului în care este implicat fratele acestuia, a fost formulată luni de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a menţionat că declaraţia propusă are o valoare de principiu, politică, şi nu una juridică.

Pe site-ul Senatului a fost postat tot luni şi un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei Camere. "Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai. Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat. Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare", se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Tăriceanu.

Declaraţia politică ce va fi supusă votului plenului reunit ar urma să fie definitivată miercuri dimineaţă, când are loc şedinţa Birorurilor Permanente, putând fi integrate şi eventuale amendamente. De altfel, luni, premierul Victor Ponta declara că forma propusă de Călin Popescu Tăriceanu pentru declaraţia pe care Parlamentul urmează să o adopte pentru a cere demisia şefului statului trebuie îmbunătăţită.

Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului stabileşte, între situaţiile de competenţa forurilor legislative reunite, "adoptarea unor declaraţii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic".

Aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi la şedinţa comună.

Este deja anunţat că PDL nu va participa la plenul reunit pentru declaraţia privind demisia preşedintelui. "Noi nu o să participăm la şedinţă. Nu vrem să girăm această mascaradă politică a lui Ponta şi Tăriceanu privind demisia de onoare a preşedintelui Băsescu. E neconstituţională cererea lor. Noi aşa am hotărât", a spus marţi liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe.

În ceea ce-i priveşte pe liberali, PNL propune propria declaraţie pentru demisia lui Traian Băsescu. Parlamentarii PNL au adoptat, marţi, în grupurile reunite, un proiect de declaraţie distinctă de cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru demisia de onoare a preşedintelui.

"PNL cere demisia de onoare a domnului preşedinte Traian Băsescu. Nu este o decizie de moment generată de iniţiativele lui Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu, ei neavând ţinuta morală şi statutul în raport cu justiţia să ceară PNL o atitudine faţă de grava situaţie în care a fost adusă România de familia preşedintelui Traian Băsescu şi dosarele ei penale. Îi cerem demisia de onoare domnului Traian Băsescu pentru că suntem consecvenţi cu milioanele de români care ştiu cine este acesta şi s-au exprimat prin vot răspunzând la întrebarea: «Merită Traian Băsescu să fie preşedinte al României, sau nu?» Îi cerem demisia pentru că ţara nu poate fi reprezentată în Europa şi în lume de un astfel de preşedinte, cu un astfel de dosar penal în care sunt subiecţi fratele şi ginerele domniei sale. Politica externă şi imaginea României trebuie să fie apărate şi reprezentate cu demnitate, iar domnul Traian Băsescu nu mai este, în opinia PNL, cel îndreptăţit moral şi politic să o facă. Iată de ce, dincolo de orice conjunctură de moment, PNL a decis să ceară demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu", a citit liderul senatorilor PNL, PuPuiu Haşottidin declaraţia propusă de PNL. El a precizat că declaraţia PNL va fi înaintată Birourilor Permanente reunite pentru a fi propusă plenului Parlamentului spre adoptare. "În virtutea acestei declaraţii vom vota solicitarea de demisie a preşedintelui Traian Băsescu", a completat Haşotti.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a afirmat că liberalii sunt de acord să susţină ideea demisiei de onoare a lui Traian Băsescu, după ce a fost întrebat dacă vor vota pentru declaraţia propusă de Călin Popescu Tăriceanu în cazul în care va fi respinsă propunerea făcută de PNL. El a evitat să răspundă la întrebarea referitoare la faptul că grupurile PNL şi PDL nu s-au corelat pentru o poziţie similară în acest subiect.

UDMR a anunţat că va lua o decizie legată de acest subiect miercuri dimineaţă. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la finalul şedinţei coaliţiei, că Uniunea analizează opotunitatea unei declaraţii a Parlamentului privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, urmând să ia o decizie miercuri dimineaţă. El a spus că Uniunea aşteaptă şi concluziile comisiei parlamentare de control al SRI, care s-a sesizat în acest caz.

Kelemen Hunor a precizat la acel moment că are reţineri în legătură cu adoptarea unei astfel de declaraţii, deoarece pentru faptele fratelui preşedintelui nu poate fi acuzat preşedintele, până când nu există elementele necesare, iar în acest moment nu există aceste elemente. "Eu pentru faptele fratelui preşedintelui nu pot să acuz preşedintele până când nu am elementele necesare. În acest moment, nu există elementele necesare şi aşteptăm să vedem şi declaraţia propriu-zisă de final şi să vedem dacă există şi alte elemente de care noi astăzi nu avem cunoştinţă", a afirmat Kelemen.

El a spus luni că UDMR nu a făcut nicio promisiune şi va analiza textul declaraţiei şi dacă vor exista elemente în acest sens va lua o decizie. "Nu ne jucăm cu astfel de solicitări, cu astfel de cereri, până nu avem elementele necesare. În acest moment, există un draft al domnului Tăriceanu şi nu avem elementele necesare să dăm un răspuns la solicitarea domnului Tăriceanu. Miercuri dimineaţă vom lua decizia", a mai spus Kelemen Hunor.

PPDD a anunţat, prin Dan Diaconescu, că parlamentarii partidului vor vota la şedinţa Parlamentului pentru declaraţia prin care i se cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu. "Mâine (miercuri - n.r.), grupul PPDD va vota pentru demisia domnului preşedinte Traian Băsescu, va vota în favoarea rezoluţiei propuse de unii lideri ai Parlamentului deja. Vom vedea la capătul şedinţei de mâine cine sunt ceilalţi parlamentari, cine sunt celelalte partide româneşti care sunt alături de PPDD sau sunt în sensul acesta al alianţei anti-Băsescu, împotriva domnului Traian Băsescu", a spus Diaconescu.

În ceea ce priveşte PC, liderul acestui partid, Daniel Constantin, a menţionat luni că parlamentarii conservatori vor fi prezenţi şi vor vota în favoarea unei declaraţii politice a Parlamentului prin care să i se solicite preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că va susţine declaraţia politică a Parlamentului prin care i se cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, şeful Guvernului urmând să fie prezent în plenul Parlamentului.

El menţiona de altfel încă de luni că parlamentarii PSD-UNPR vor vota declaraţia politică. "Dacă va exista această şedinţă - şi va exista - şi dacă ajungem la un acord, ceea ce cu siguranţă se va întâmpla, parlamentarii PSD-UNPR vor vota în favoarea declaraţiei politice care să ceară preşedintelui României asumarea politică a răspunderii pentru buna funcţionare a Justiţiei şi pentru imaginea internaţională a României", a spus atunci Ponta.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că "domnilor" care îi cer demisia le spune că nu ia în considerare declaraţii ale Parlamentului în acest sens, menţionând că actuala majoritate este cea care a gestionat "marţea neagră" şi a respins vreo 10 cereri ale justiţiei legate de parlamentari.

El a spus că a văzut că nişte "domni" din politica românească îi cer demisia pentru o faptă pe care nu a făcut-o.

"Îi anunţ pe aceşti domni că nu voi lua în considerare strigătele lor şi nici declaraţii ale Parlamentului", a spus Băsescu.

El a menţionat că există Constituţie şi legi care prevăd în ce situaţii preşedintele nu-şi mai poate continua mandatul. "În niciun caz când fratele preşedintelui este suspectat", a adăugat Băsescu.

"Constat că subordonaţii politici ai domnului Voiculescu, Călin-Anton Popescu-Tăriceanu şi Victor-Viorel Ponta, au găsit cu cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declaraţie a Parlamentului prin care cer demisia preşedintelui. Oameni buni, mi-e cam greu să iau în serios o declaraţie a unei majorităţi parlamentare care a gestionat marţea neagră. A unei majorităţi parlamentare care a respins de vreo zece ori, şi sunt acolo, vor vota zilele următoare această declaraţie, sunt vreo zece senatori şi deputaţi pentru care justiţia a cerut să îi aibă la dispoziţie în vederea unor anchete. Ce credibilitate au în faţa mea, atât timp cât eu am privit pur şi simplu, ca oricare dintre dumneavoastră, la declanşarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu şi care l-au dus în arest preventiv. Nu spun că e vinovat. Va trebui să hotărască o instanţă acest lucru. Dar nu am înţeles în niciun fel să obstrucţionez justiţia, nici măcar să dau un telefon să întreb pentru ce este anchetat sau arestat. Am privit ca şi dumneavoastră la televizor, văzând şi filmuleţele, văzând şi acţiunea justiţiei", a mai spus Traian Băsescu, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

"Care este înălţimea morală a acestor politicieni care s-au sustras urmăririi penale să vină astăzi să dea lecţii? Repet, eu nu spun că evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu este un eveniment fericit. Dimpotrivă, este un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple. Dar avem abordări diferite vizavi de responsabilitatea în faţa legii, asta este evident. Deci îi anunţ pe aceşti domni că nu voi lua în consideraţie nici strigătele lor, şi nici declaraţii ale Parlamentului. Obiectivul meu este ca până la sfârşitul mandatului, până în ultima zi a mandatului meu, să continue procesul de consolidare a justiţiei, să continue lupta anticorupţie cu toată forţa statului şi aş vrea, mi-aş dori mult ca până la sfârşitul mandatului România să înceapă procesul de intrare în Schengen", a adăugat preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici