Parlamentul votează, astăzi, moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României"/ Viorica Dăncilă participă la dezbateri

Camera Deputaţilor şi Senatul va vota, în plenul reunit de joi, de la ora 10.00, moţiunea de cenzură a opoziţie împotriva Guvernului. Premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterile din Legislativ, a anunţat Executivul. Votul va fi secret cu bile.

Urmărește
619 afișări
Imaginea articolului Parlamentul votează, astăzi, moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României"/  Viorica Dăncilă participă la dezbateri

Parlamentul votează, astăzi, moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României"/ Viorica Dăncilă participă la dezbateri

Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul lunii decembrie, că nu are emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură, deoarece există majoritate parlamentară şi are încredere în colegii de partid.

La rândul său, întrebat dacă are vreo emoţie la moţiunea de cenzură, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a replicat: "Nu cred că au şanse", precizând că are încredere că parlamentarii PSD nu vor vota pentru moţiune.

De asemenea, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu afirma, la finele lunii anterioare, că la o eventuală moţiune de cenzură, ALDE va vota în apărarea Guvernului. Cu altă ocazie, Tăriceanu a spus că partidelor de opoziţie le lipsesc 50 de voturi pentru a adopta o moţiune de cenzură.

În schimb, vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda (PSD) a declarat, luni, că, "probabil" parlamentarii PSD-ALDE vor fi prezenţi joi în sală la dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură a Opoziţiei, dar nu vor vota. Acesta a mai spus că o altă varianta ar putea fi ca parlamentarii PSD - ALDE să vină doar pentru asigurarea cvorumului de plen.

Totodată, Kelemen Hunor a anunţat, miercuri, că parlamentarii din UDMR vor fi prezenţi joi în sala de plen, dar nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, deoarece opoziţia nu a venit cu un program comun de guvernare şi cu o propunere de premier.

Pe de altă parte, critici au venit şi din partea senatorului PMP Traian Băsescu a spus că liderii PNL şi USR,"au aşteptat până când au fost siguri de eşec". El spune că Ludovic Orban şi Dan Barna ori sunt proşti politicieni ori simulează opoziţia înşelându-şi fără ruşine electoratul. Acesta a adăugat că "momentul moţiunii" a fost în septembrie.

Potrivit art. 92 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se se prezintă birourilor permanente, ulterior fiind comunicată Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României" a fost semnată de 163 de senatori şi deputaţi. Aceasta a fost citită în plenul reunit de luni al Parlamentului.

Partidele de opoziţie reproşează Cabinetului Dăncilă, în textul moţiunii de cenzură depusă vineri în Parlament, nerespectarea programului de guvernare şi modificarea legilor justiţiei şi a legii pensiilor.

"Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România", prevede introducerea textului moţiunii de cenzură iniţiată de PNL-USR-PMP împotriva Guvernului.

În moţiunea de cenzură, opoziţia vorbeşte şi despre legile justiţiei.

"Justiţia nu este nici despre Dragnea şi nici despre Tudorel! Justiţia este despre o societate matură şi dezvoltată, care funcţionează după reguli şi după valori. Fără o justiţie independentă şi funcţională, nu vom putea spera la nimic bun! Domnia voastră NU aţi respectat niciuna dintre obligaţiile asumate în faţa Parlamentului, în temeiul art.103 din Constituţie! Aţi promis ,,Justiţie în slujba cetăţeanului!” şi negaţi prin ceea ce aţi făcut independenţa Justiţiei - pe care luptaţi din toate puterile să v-o aserviţi", potrivit sursei citate.

De asemenea, opoziţia îi reproşează şefului Executivului că nu a repectat programul de guvernare asumat la începutul mandatului.

"Doamnă prim-ministru, atunci când aţi fost învestită, documentul aprobat de Parlament se numea ”Programul de Guvernare 2018-2020”. Toate acţiunile Guvernului condus de dumneavoastră au transformat acest document, cu caracter de lege, în ”Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, deoarece toate angajamentele au fost amânate după această dată! Salariile cresc după anul 2021, pensiile cresc după anul 2022, autostrăzi şi căi ferate NU se construiesc decât după anul 2021, construcţia spitalelor regionale va începe tot după anul 2021. În acest context, de dispreţ total faţă de programul cu care aţi fost învestită, putem să considerăm că, în temeiul art. 103 din Constituţia României, sunteţi demisă de drept şi puteţi să vă încercaţi norocul după anul 2021", susţin semnatarii moţiunii.

Pe 27 iunie, plenul reunit al Parlamentului a respins moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă. Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul la moţiune, dar nu au votat. Moţiunea de cenzură, intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", a fost iniţiată atunci de PNL şi susţinută de USR şi PMP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici