- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.01.2016, 16:04)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Partidele au primit aproape 7.000.000 lei de la buget, în 2015, echivalentul a 6.438 salarii minime
Partidele au primit, în anul 2015, subvenţii de la bugetul de stat în valoare de 6.760.468 lei, echivalentul a 6.438 de salarii minime pe economie sau al cheltuielilor de personal făcute de Avocatul Poporului - 6.751.000.
Urmărește
829 afișări
Partidele au primit aproape 7.000.000 lei de la buget, în 2015, echivalentul a 6.438 salarii minime (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, în 2015, cele mai mari subvenţii de la bugetul de stat au fost încasate de noul Partid Naţional Liberal (PNL şi PDL) - 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat - 2.441.710 de lei şi de Partidul Poporului Dan Diaconescu - 1.026.026 de lei.
Deşi în iunie 2015, PP-DD şi UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbţie, prin care PP-DD ar fi urmat să fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formaţiunea înfiinţată de Dan Diaconescu şi-a păstrat personalitatea juridică, potrivit informaţiilor din Registrului Partidelor Politice –Tribunalul Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
În martie 2015, cei 10 deputaţi care făceau parte din grupul parlamentar PP-DD, din Camera Deputaţilor, au demisionat şi au anunţat că grupul parlamentar îşi va schimbat denumirea în grupul Democrat şi Popular, urmând că facă demersurile pentru înfiinţarea unui nou partid, Partidul Naţional Democrat.
Partidul Consevator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu, în iunie 2015, formând Alianta Liberalilor şi Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), condusă de Garbriel Oprea - 111.647 de lei.
Cele mai mici încasări de la bugetul de stat le-a avut, în anul 2015, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), care a participat la ultimele alegeri legislative în alinaţă cu PDL, şi care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat.
Sumele încasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, plata personalului, activităţi de propagandă şi organizarea de activităţi cu caracter politic, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în ţară şi în străinătate, arată legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Din cele 6.760.468 lei care au fost încasate în anul 2015, partidele au putut aloca bani şi pentru plata facturilor de telefon sau a cotizaţiilor datorate organizaţiilor politice internaţionale la care s-au afiliat.
Legislaţia permite, de asemenea, investirea banilor primiţi de la bugetul de stat în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor, acoperirea cheltuielile de protocol, birotică, precum şi cele necesare pentru campania electorală pot să fie finanţate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.
Astfel, cu suma de 6.760.468 de lei, partidele politice parlamentare ar fi putut cumpăra 3493 de telefoane iPhone5, 223 de maşini Logan sau 1.352.093 de litri de benzina.
Suma totală alocată partidelor politice, în 2015, echivalează cu aproape 7.000 de salarii minime pe economie (6.438) sau cu bugetul alocat de Avocatul Poporului pentru cheltuieli de personal, potrivit execuţiei preliminare a instituţiei.
75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral, mai arată legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
De asemenea, potrivit legislaţiei, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite formţiunilor, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.
Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
Suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Începând cu anul 2008, partidele primesc subvenţia de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente şi au obligaţia să înregistreze distinct în evidenţa contabilă proprie subvenţia primită.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe