Partidele politice şi Parlamentul, cele mai corupte entităţi româneşti

Jumătate dintre români consideră, la aproape un an de la aderarea la UE, că eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei sunt ineficiente, cele mai corupte entităţi româneşti fiind partidele şi Parlamentul, relevă Barometrul Corupţiei pe 2007 realizat de Transparency International.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Partidele politice şi Parlamentul, cele mai corupte entităţi româneşti

Partidele politice şi Parlamentul sunt cele mai corupte entităţi româneşti - Barometrul TI

Liderul TI România, Victor Alistar, a precizat, joi, la lansarea Barometrului, că partidele şi Parlamentul au fost notate la capitolul "corupţie" cu 3,9 puncte pe o scară de la 1 la 5, unde 1 este perceput ca fiind cel mai puţin corupt, iar 5 este total afectat de corupţie.

Cele două sunt urmate de sistemul judiciar, care a primit 3,8 puncte, şi de Poliţie şi sistemul sanitar, care au primit, la egalitate, 3,7 puncte.

"În valoare absolută, punctajul obţinut este, la majoritatea dintre acestea, mai mic decât cel înregistrat anul trecut, cu excepţia Poliţiei unde, în cifre absolute, 0,1 la sută mai mulţi dintre respondenţi au clasificat-o drept coruptă", a declarat Alistar.

Potrivit lui Alistar, "îngrijorătoare" rămâne şi percepţia românilor asupra corupţiei care afectează mediul de afaceri, mass-media şi societatea civilă, toate trei continuând să înregistreze şi în 2007 valori ridicate ale percepţiei corupţiei.

Ca previziune, Barometrul a identificat o lipsă de încredere a românilor în evoluţia pozitivă a luptei anticorupţie, doar 31 la sută dintre respondenţi apreciind că, în următorii trei ani, nivelul corupţiei din România va scădea. În schimb, doar mai puţin de un sfert dintre români (24 la sută) cred că măsurile anticorupţie luate de Executiv sunt eficiente, în vreme ce mai mult de jumătate le consideră "oarecum sau total ineficiente".

"Scandalurile care au marcat agenda publică în acest an au dus la deteriorarea imaginii atât a instituţiilor publice, cât şi a entităţilor private, alterând încrederea cetăţenilor în potenţialul acţiunilor lor ca urmare a politizării discursului anticorupţie şi a suspiciunilor de partizanat", a declarat Alistar.

Date fiind rezultatele studiului, TI România recomandă autorităţilor române să se concentreze asupra "asigurării credibilităţii, eficienţei şi sustenabilităţii reformelor anticorupţie, menţinându-le în afara sferelor politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici