Partidul Civic Maghiar: Senatul a măturat de pe masă statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, UDMR a asistat

Senatul "a măturat de pe masă", fără dezbatere, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iniţiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba şi Becsek-Garda Dezso, senatorii UDMR prezenţi în plen fiind "observatori tăcuţi", susţine conducerea PCM Covasna.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Partidul Civic Maghiar: Senatul a măturat de pe masă statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, UDMR a asistat

Partidul Civic Maghiar: Senatul a măturat de pe masă statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, UDMR a asistat (Imagine: Vargyasi Levente / MediafaxFoto)

Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, şi-a exprimat, miercuri, într-o conferinţă de presă, indignarea faţă de faptul că Senatul a respins fără dezbatere proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc.

"Cu indignare am luat la cunoştinţă decizia Senatului, care, fără dezbatere, a măturat de pe masă statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. (...) Cel mai mult m-a revoltat, însă, faptul că la şedinţă au participat cinci senatori UDMR - se pare că ceilalţi patru au avut probleme mai importante de rezolvat -, dar cei prezenţi au fost doar observatori tăcuţi", a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

În opinia acestuia, "problemele sunt grave dacă nici acum oamenii nu vor observa trădarea şi minciuna".

Atitudinea UDMR, susţine Kulcsar, întăreşte PCM în dorinţa de a participa la alegerile parlamentare, deoarece "nu este nevoie de astfel de oameni la Bucureşti (reprezentanţi UDMR - n.r.)".

Liderul PCM Covasna a amintit că, în urmă cu patru ani, sloganul UDMR era axat pe tema autonomiei.

"Înseamnă că au minţit atunci. (...) UDMR nu a vorbit de autonomie până când nu a făcut-o Consiliul Naţional Secuiesc. Asta înseamnă trădare şi nu poate fi privită pasiv, motiv pentru care PCM va face tot posibilul să participe la alegerile parlamentare, pentru a reprezenta interesele comunităţii", a conchis liderul PCM Covasna.

Plenul Senatului a respins, marţi, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iniţiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba şi Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare şi două abţineri, Senatul fiind forul decizional.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă încă din 2005 de Camera Deputaţilor, iar la Senat proiectul a trenat mai mulţi ani, primind în iunie 2009 un raport negativ de la comisiile juridică şi pentru administraţie publică. Din decembrie 2009, proiectul a mai fost introdus de alte zece ori pe ordinea de zi a şedinţelor de plen ale Senatului, însă nu s-a reuşit niciodată votarea lui.

Cei doi iniţiatori susţineau în expunerea de motive că "secuimea, populaţia autohtonă cu identitate naţională maghiară, majoritară în Ţinutul Secuiesc, revendică autonomia teritorială a acestei regiuni în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale şi cu practica în acest domeniu din statele Uniunii Europene".

Ei argumentau propunerea lor legislativă şi prin faptul că raportul Parlamentului European cu privire la cererea de aderare a României la Uniunea Europeană, din 1 aprilie 2005, menţiona că "protecţia monorităţii maghiare necesită măsuri suplimentare, în conformitate cu principiile subsidiarităţii şi ale autoguvernării".

Cei doi iniţiatori nu mai sunt parlamentari. Sogor Csaba este, în prezent, deputat european al UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici